Eigenschappen van een betonvloer
Voordat u een betonvloer in uw huiskamer laat storten is het belangrijk dat er aandachtig naar de voor- en nadelen van een betonvloer woonkamer wordt gekeken. Wat ons betreft zijn er meer voordelen dan nadelen, maar dat kunnen we natuurlijk niet voor u bepalen. Wij leggen u graag uit waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een betonnen vloer. We zijn dan ook transparant over wat betonvloeren in uw huiskamer op lange termijn kunnen doen. Wilt u alvast inspiratie opdoen? Bekijk dan onze brochure.
Bekijk onze brochure Vraag een prijsindicatie aan
Voordelen betonvloer huiskamer
Een betonnen vloer in uw woonkamer is erg praktisch. Dat heeft verschillende redenen. Deze zetten we hieronder op een rijtje:
- Een betonnen woonkamervloer is volledig naadloos
- De vloeren zijn kras- en slijtvrij
- Betonvloeren zijn erg energiezuinig
- Betonvloeren zijn onderhoudsvriendelijk
- De kleur kunt u beïnvloeden met een kleurpigment
- Het heeft een natuurlijke uitstraling en wordt met de jaren mooier
- Deze vloeren zijn geschikt in combinatie met een vloerverwarming
- U kunt ervoor kiezen om de vloer door te laten leggen naar het terras, zo ontstaat er één geheel
We lichten een aantal voordelen van een betonvloer in de woonkamer verder toe. Op die manier kunt u beter de voor- en nadelen tegenover elkaar zetten.
Energiezuinig woonbeton
Een betonvloer in de huiskamer is erg energiezuinig. Wij leggen graag uit waarom. Bij de aanvraag voor een gevlinderde betonvloer kunt u kiezen voor een energiezuinige vloer. Als u deze keuze maakt, gebruiken we een speciale betonmix met andere ingrediënten. Door een andere betonmix veranderen de eigenschappen van de betonvloer in uw woonkamer. Met de energiezuinige mix warmt de betonvloer sneller op én houdt de betonnen woonkamervloer langer warmte vast. Een energiezuinige betonvloer in uw huiskamer is zeker aan te raden als u vloerverwarming heeft.
Het onderhouden van een betonvloer huiskamer
Zoals al eerder genoemd is het onderhoudsarme karakter van de vloer een groot voordeel. Maar let hierbij op: onderhoudsarm betekent niet dat het onderhoudsvrij is. Wij geven u graag tips over hoe u het beste kunt omgaan met uw betonnen woonkamervloer.
Over het algemeen is het belangrijk om de vloer schoon te houden. Net als bij de meeste andere vloersoorten is het belangrijk om wekelijks te stofzuigen en te dweilen. Dat laatste doet u met toevoeging van onderhoudsproducten zodat de geïmpregneerde laag goed wordt onderhouden. Op de pagina vloer onderhoud kunt u meer lezen over het onderhouden van de vloer.
Kleurpigment in uw woonkamervloer beton
Het kleurpigment is een belangrijk voordeel van uw betonvloer. Hiermee bepaalt u namelijk de uiteindelijke uitstraling van de vloer; gaat u voor een moderne look, een landelijke uitstraling, wilt u dat de vloer warmte uitstraalt, allemaal mogelijkheden. Nadat de vloer gestort is, gaan we aan de slag met het vlinderen van de betonvloer. In deze fase worden de kleurpigmenten toegepast.
Een betonnen huiskamervloer is van nature in een natuurtint. Maar elke keer verschilt deze kleur. Dat heeft te maken met de ingrediënten van de betonmix. Als er zand uit de Maas wordt gebruikt zal de kleur naar geel neigen, terwijl zand uit de Rijn vaak grijs is. Door kleurpigmenten te gebruiken kunt u spelen met de uiteindelijke kleur van de vloer. Tijdens het vlinderen strooien wij deze in de betonvloer. U heeft keuze uit verschillende kleuren die u in de showroom kunt bekijken. Maak hiervoor een afspraak.
Bezoek onze showroom
Een betonnen vloer met vloerverwarming
Zoals al eerder genoemd zijn gevlinderde betonvloeren goed te combineren met vloerverwarming. Na verloop van tijd kan het altijd gebeuren dat er scheurtjes in de vloer komen. Dat komt door warmte en kou, waardoor het beton krimpt en uitzet. Wij kunnen geen garantie geven omdat het een eigenschap is van het materiaal. Sommige vloeren blijven strak en glad, terwijl andere vloeren scheurtjes krijgen.
U kunt wel voor een speciale betonmix kiezen om het risico van scheuren te verkleinen, ook wel een krimparme betonvloer. Deze betonmix heeft een samenstelling die ervoor zorgt dat de vloer minder uitzet en krimpt. De kans op scheuren wordt daardoor kleiner. Maar het risico dat de vloer kan scheuren, verdwijnt daarmee niet. Er zal altijd een kans op scheurvorming blijven, omdat het een niet-elastisch product is.
Nadelen betonvloer woonkamer
Om een goede afweging te kunnen maken moet u natuurlijk ook de nadelen van een betonnen woonkamervloer weten. Waar de een als nadelen van woonbeton beschouwd, vindt de ander het juist een mooie eigenschap. Hieronder ziet u de nadelen:
- Een betonvloer kan vlekgevoelig zijn
- De betonvloer is vergeleken met andere vloeren erg dik
- Beton op een verdiepingsvloer is niet altijd mogelijk
- Zoals eerder genoemd, bestaat de kans op scheurvorming
- Wij leggen uw droomvloer aan vanaf 75 vierkante meter
Hieronder lichten we de nadelen verder toe. Daarnaast hebben we ook verschillende artikelen waarin u kunt lezen hoe de risico’s beperkt worden of wat de alternatieven zijn.
Een vlekgevoelige vloer
De vlekgevoeligheid van een betonvloer kunt u als groot nadeel beschouwen. De betonnen huiskamervloer is van zichzelf voor 85% water- en vloeistofafstotend. Na het storten impregneren we de vloer nog, zodat hij 95% water- en vloeistofafstotend wordt. Hierna blijft de vloer gevoelig voor bepaalde vloeistoffen. Denk hierbij aan wijn, koffie of olijfolie. Mochten er vloeistoffen op de vloer komen, is dat nog niet direct een probleem. Als u er snel een doekje bij pakt, is er niks aan de hand.
De vlekgevoeligheid voor woonbeton is ook echt afhankelijk van hoe u de vloer onderhoudt. Als u de onderhoudstips opvolgt en de vloer regelmatig met onze onderhoudsmiddelen verzorgt, kunt u jarenlang van een vlekvrije vloer genieten!
Dikte betonvloer woonkamer
Een betonvloer is erg dik, minimaal 7 centimeter. Niet iedereen heeft daar de ruimte voor. Maar als het voor uw situatie mogelijk is, hoeft dit natuurlijk geen nadeel te zijn! Met name bij nieuwbouwhuizen kan er makkelijk rekening mee worden gehouden. Voor een bestaand huis is dat vaak wel anders. Gelukkig bieden wij ook alternatieven waarmee u een vloer creëert die hetzelfde oogt als een gevlinderde betonvloer in huiskamer. Denk hierbij aan een beton ciré vloer of gietvloer. Deze vloeren zijn maar een paar millimeter dik, maar lijken toch op beton!
Beton op een verdiepingsvloer
Zoals u hierboven al kunt lezen is een betonvloer minimaal 7 centimeter dik. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat daar ook een flink gewicht bij komt kijken. Een betonvloer heeft namelijk een gewicht van 170 kilo (!) per vierkante meter. Op de begaande grond zorgt dit bijna nooit voor problemen, maar op een verdiepingsvloer kan dat wel zo zijn. Voordat wij aan de slag kunnen, moet er een constructieve berekening worden gemaakt. Hiervoor heb je dus een bevoegde constructeur nodig. Als na de berekening blijkt dat een betonvloer mogelijk is, kunnen we beginnen. Uit ervaring weten we dat de constructie van nieuwbouwhuizen vrijwel altijd sterk genoeg is. Als uit de berekeningen blijkt dat het te zwaar is, kunnen we helaas niet aan de slag met het beton. In deze situatie is een gietvloer of beton ciré vloer ook een mooi alternatief.
Scheuren in een betonvloer
Beton is een natuurproduct. Het materiaal ‘leeft’ als het ware, bij temperatuurverschillen kan het materiaal uitzetten en inkrimpen. Hierdoor is het altijd mogelijk dat er scheuren ontstaan, dit is volkomen normaal. Waar de een het als nadeel ziet, vindt de ander het juist charmant. Dit is wel een belangrijk punt om mee te nemen in de overweging, omdat u moet weten wat u kunt verwachten van het materiaal. Wij komen altijd één jaar na het storten van uw betonvloer huiskamer terug om te kijken hoe de vloer erbij ligt. Eventuele scheuren repareren we dan meteen, zodat er geen vuil of zand in de scheurtjes komt.
Wij nemen opdrachten aan vanaf 75 vierkante meter
Wij helpen u graag bij de realisatie van uw droomvloer. Wij zijn graag transparant in de dingen die wij doen. Elke vloer is weer anders en vragen verschillende machines en expertises. Om deze reden nemen wij alleen opdrachten aan vanaf 75 vierkante meter.
Vraag een prijsindicatie