SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Goede Vrijdag 29 maart & zaterdag 30 maart is onze showroom op afspraak geopend. Tweede paasdag, maandag 1 april, is de showroom gesloten. Fijn paasweekend! ×

Gevlinderde betonnen vloer, woonbeton

Woonbeton of gietvloer: wat is het verschil?

Woonbeton en gietvloeren zijn niet meer weg te denken in de woonwereld van nu. En dat begrijpen wij wel, want beton- en betonlook vloeren zijn stijlvol en erg tijdloos. Maar wat is het verschil tussen woonbeton of een gietvloer? Hierover vind je veel informatie op internet. Door de grote hoeveelheid aan informatie ontstaat er ook veel verwarring. Welke informatie is juist? Hier vind je de grote verschillen tussen woonbeton en gietvloeren.
Brochure bekijken

Wat is woonbeton?

Woonbeton is een échte massieve, betonvloer. Woonbeton noemen we ook wel gevlinderd beton of gepolierd beton. Deze vloer storten we met een betonpomp. Vervolgens vlinderen we de betonvloer. Op deze manier krijgt de woonbeton vloer een sterk verdichte toplaag en een gewolkt, gevlamd effect. Dit noemen we ook wel vlammen of tekeningen. Tijdens het vlinderen brengen we de gevlinderde woonbeton vloer op kleur. Dit doen we door pigment te strooien in de toplaag van het beton. Hiervoor gebruiken we een aantal vaste kleuren. Denk hierbij vooral aan de meest gebruikte kleuren zoals grijs- en zandtinten. Woonbeton is een erg hard en natuurlijk materiaal. Maar woonbeton krimpt en zet uit bij temperatuurwisselingen. Bijvoorbeeld door vloerverwarming, Daardoor is er kans op scheuren. Deze scheuren is één van de eigenschappen van woonbeton en vullen we kosteloos voor je op. Zo kan er geen zand of vuil in de scheuren komen. Een woonbeton vloer is minimaal 7 centimeter dik.

betonvloer binnen, woonbeton in de keuken van een industrieel interieur

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een betonlook vloer. De gietvloer valt in deze categorie omdat de samenstelling anders is dan bij woonbeton. In tegenstelling tot woonbeton wordt een gietvloer gegoten. Eerst schuren we de ondervloer zodat deze opgeruwd is voor een goede hechting. Vervolgens brengen we een epoxyprimer aan en een egalinelaag. Daarna gieten we de vloer in meerdere mengsels en lakken we deze af met een coating. Gietvloeren scheuren ten opzichte van woonbeton veel minder. Dit komt doordat de basis (cement of PU) van de gietvloeren veel zachter en flexibeler is. De vloer rekt hierdoor mee als de vloer krimpt of uitzet door bijvoorbeeld vloerverwarming. Wij bieden 4 soorten gietvloeren in ons assortiment. De minerale gietvloer, de cementgebonden gietvloer, de metallic gietvloer en de PU gietvloer. De dikte van een gietvloer is zo’n 4 tot 8 millimeter.

woonbeton of gietvloer

De verschillen tussen woonbeton of een gietvloer

De verschillen tussen woonbeton en een gietvloer zijn duidelijk. Zo storten we woonbeton en gieten we een gietvloer. Daarnaast is een gietvloer geen echte betonvloer maar een betonlook vloer op basis van mineralen, cement, metallic of PU. Voor de kleur van woonbeton gebruiken we vaste kleuren. Daar staat tegenover dat betonlook vloeren leverbaar zijn in elke RAL- en NCS- kleur. Het grootste verschil is dat beton een natuurproduct is en werkt. Een gietvloer op basis van cement of PU werkt niet of bijna niet.

Hieronder concreet de verschillen tussen woonbeton en een gietvloer:

  • Woonbeton storten we en een gietvloer wordt gegoten;
  • Bij woonbeton blijft de zandcement dekvloer achterwege, bij een gietvloer is een zandcement dekvloer of anhydrietvloer wel noodzakelijk;
  • Woonbeton storten we in een aantal vaste kleuren. Een gietvloer is leverbaar in elke RAL- en NCS- kleur;
  • Woonbeton werkt omdat het een natuurproduct is. Een gietvloer op basis van cement of PU werkt niet of bijna niet;
  • Minimale dikte van woonbeton is 7 centimeter. Een gietvloer is maar een paar millimeter dik;
  • Een betonvloer is hard en daardoor krasvast. Een gietvloer is dat een stuk minder;
  • Woonbeton is niet 100% waterdicht maar storten we wel in de badkamer. Daar tegenover staat een gietvloer. Die is wel 100% waterdicht.

Lees ook: hoe bereken je de prijs van een gietvloer? 

beton gietvloer, woonbeton of gietvloer, gevlinderde betonvloer impregneren

Woonbeton of gietvloer: kom langs om te vergelijken!

We hopen dat je door het lezen van dit blogartikel meer weet over de verschillen tussen woonbeton en een gietvloer. Wil je de verschillen tussen deze vloeren zien? Of het prijsverschil berekenen? Gebruik dan onze rekentool. Of maak een afspraak om onze showroom te bezoeken. We helpen je graag om beton- en betonlook vloeren nog beter te leren kennen.
Ik wil een richtprijs berekenen Ik wil een afspraak maken in de showroom

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.