SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

In verband met de bouwvak zijn wij week 31 & 32 gesloten. Vanaf maandag 12 augustus zijn we weer bereikbaar en staan we weer voor u klaar. Fijne vakantie! ×

Modern vintage interieur gecombineerd met oranje tegels, een witte keuken en een grijze naadloze vloer van Willem Designvloeren.

Woonbeton of gietvloer: wat is het verschil?

Woonbeton en gietvloeren zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse woonwereld. En dat is begrijpelijk, gezien de stijlvolle en tijdloze uitstraling van beton- en betonlook vloeren. Maar wat onderscheidt woonbeton van een gietvloer? Op internet is er een overvloed aan informatie te vinden over dit onderwerp, wat soms voor verwarring zorgt. Daarom hebben we in dit artikel de belangrijkste verschillen tussen woonbeton en gietvloeren voor je op een rij gezet.

Betonnen tafel met daaraan zwart met rieten stoelen. Op de tafel staan vazen met bloemen. Daarnaast staat het houten kookeiland met daaraan 3 zwarte barkrukken en de hout met zwarte keuken. Alles is gecombineerd met een gevlinderde betonvloer.

Wat is woonbeton?

Woonbeton, ook wel bekend als gevlinderde betonvloer of gepolierd beton, is een echte massieve betonvloer. Deze vloer wordt gestort met behulp van een betonpomp en vervolgens gevlinderd. Hierdoor krijgt de woonbetonvloer een sterk verdichte toplaag en een karakteristiek gewolkt en gevlamd effect, ook wel vlammen of tekeningen genoemd. Tijdens het vlinderen wordt de woonbetonvloer op kleur gebracht door pigment toe te voegen aan de toplaag van het beton.

Woonbeton is een hard en natuurlijk materiaal, maar het kan krimpen en uitzetten bij temperatuurwisselingen, zoals bij het gebruik van vloerverwarming. Hierdoor is er kans op scheurvorming. Het ontstaan van scheuren is een eigenschap van woonbeton, maar we vullen deze kosteloos voor je op om te voorkomen dat er zand of vuil in de scheuren terechtkomt. Een woonbetonvloer is minimaal 7 centimeter dik.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer valt onder de categorie betonlook vloeren, maar verschilt in samenstelling van woonbeton en andere betonlook vloeren zoals beton ciré of Italiaanse betonlook vloeren. Waar woonbeton wordt gestort, wordt een gietvloer gegoten. Om goede hechting te garanderen, wordt de ondergrond eerst geschuurd voor een ruw oppervlak. Vervolgens wordt een epoxyprimer aangebracht, gevolgd door een egalinelaag. Daarna wordt de vloer in meerdere mengsels gegoten en afgewerkt met laklagen. Een gietvloer is met egaline gemiddeld tussen de 4 en 8 millimeter dik.

In vergelijking met woonbeton vertonen gietvloeren minder scheuren vanwege de zachtere en flexibelere basis (PU of metallic). In ons assortiment vind je 4 soorten gietvloeren:

Woonbeton en gietvloeren: de verschillen

De verschillen tussen woonbeton en een gietvloer zijn duidelijk te onderscheiden. Terwijl beton wordt gestort, wordt een gietvloer gegoten. Ook is een gietvloer geen echte betonvloer, maar een betonlook vloer op basis van mineralen, cement, metallic of PU. In tegenstelling tot woonbeton, dat beperkt is tot een aantal kleuren, zijn gietvloeren verkrijgbaar in elke gewenste RAL- en NCS-kleur.

De concrete verschillen tussen woonbeton en een gietvloer op een rij:

  • Woonbeton wordt gestort, een gietvloer wordt gegoten;
  • Bij woonbeton vervalt de zandcement dekvloer, terwijl dit bij een gietvloer wel nodig is;
  • Woonbeton realiseren we in een aantal kleuren, terwijl een gietvloer verkrijgbaar is in elke gewenste RAL- of NCS-kleur;
  • Woonbeton krimpt en zet uit door temperatuurwisselingen, terwijl een gietvloer veel minder werkt;
  • De minimale dikte van woonbeton is 7 centimeter, de dikte van een gietvloer ligt gemiddeld tussen de 4 en 8 millimeter;
  • Een betonvloer is kras- en slijtvast, terwijl een gietvloer minder krasbestendig is.

Wat is goedkoper woonbeton of een gietvloer?

In vergelijking met een gietvloer is woonbeton goedkoper. Dit komt doordat bij woonbeton de zandcement dekvloer niet nodig is, wat resulteert in lagere kosten voor deze vloerconstructie. Bij een gietvloer kunnen er verschillende factoren zijn die invloed hebben op de prijs, zoals epoxy en egaline.

Betonnen gietvloer in een karakteristieke woning in Haarlem, met gekleurde stoelen aan de eettafel en een wit met houten keuken.

Zelf de verschillen ontdekken tussen woonbeton en gietvloeren?

Wil je zelf de verschillen tussen woonbeton en gietvloeren ontdekken en ervaren? Je bent van harte welkom voor een bezoek aan onze showroom in Opheusden. In onze showroom kun je verschillende vloeren met elkaar vergelijken en zo de juiste keuze maken voor de vloer die het beste bij jouw situatie past.

Maak je van tevoren een afspraak? Dan zorgen wij dat er een adviseur beschikbaar is en de koffie klaarstaat.
Plan je bezoek

 

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.