SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Gevlinderde betonnen vloer, woonbeton

Woonbeton of gietvloer: wat is het verschil?

Woonbeton en gietvloeren zijn niet meer weg te denken in de huidige woonwereld. En dat begrijpen wij wel, want beton- en betonlook vloeren zijn stijlvol en erg tijdloos. Maar wat is het verschil tussen woonbeton of een gietvloer? Hierover vind je veel informatie op internet. Door de grote hoeveelheid aan informatie ontstaat er ook veel verwarring. Welke informatie is nuttig en klopt ook? Hier vind je de grote verschillen tussen woonbeton en gietvloeren.

Wat is woonbeton?

Woonbeton is een échte massieve, betonnen vloer. Woonbeton noemen we ook wel gevlinderd beton of gepolierd beton. Deze vloer storten we in je woning met behulp van een betonpomp en vervolgens vlinderen we deze. Op deze manier krijgt de woonbeton vloer een sterk verdichte toplaag en een gewolkt, gevlamd effect. Tijdens het vlinderen brengen we de gevlinderde woonbeton vloer op kleur door pigment te strooien in de toplaag van de betonvloer. Hiervoor hanteren we een aantal vaste kleuren. Denk hierbij vooral aan de meest gebruikte grijstinten en zandtinten.  Woonbeton is een erg hard en natuurlijk materiaal. Hierdoor kan het na verloop van tijd eventueel gaan scheuren. Dit komt doordat het woonbeton krimpt en uitzet door vloerverwarming. Deze scheuren is één van de eigenschappen van woonbeton en vullen we kosteloos voor je op. Zo kan er geen zand of vuil in de scheuren komen.

betonvloer binnen, woonbeton in de keuken van een industrieel interieur

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een betonlook vloer. De gietvloer valt in deze categorie omdat de samenstelling anders is dan bij woonbeton. In tegenstelling tot woonbeton wordt een gietvloer gegoten. Eerst schuren we de ondervloer zodat deze opgeruwd is voor een goede hechting. Vervolgens brengen we een epoxyprimer aan en een egalinelaag. Daarna gieten we de vloer in meerdere mengsels en lakken we deze af met een coating. Gietvloeren scheuren ten opzichte van woonbeton veel minder. Dit komt doordat de basis (cement of PU) van de gietvloeren veel zachter en flexibeler is. De vloer rekt hierdoor mee als de vloer krimpt of uitzet door bijvoorbeeld vloerverwarming. Wij bieden 4 soorten gietvloeren in ons assortiment. De minerale gietvloer, de cementgebonden gietvloer, de metallic gietvloer en de PU gietvloer.

woonbeton of gietvloer

De verschillen tussen woonbeton of een gietvloer

Het verschil tussen de vloeren is er duidelijk. Zo storten we woonbeton en gieten we een gietvloer. Daarnaast is een gietvloer geen echte betonvloer maar een betonlook vloer op basis van cement of PU. Voor de kleur van woonbeton hanteren we een aantal vaste kleuren. Betonlook vloeren daarentegen zijn leverbaar in elke RAL- en NCS- kleur. Het grootste verschil is dat beton een natuurproduct is en ook werkt. Een gietvloer op basis van cement of PU veel minder.

Hieronder concreet de verschillen tussen woonbeton en een gietvloer:

  • Woonbeton storten we en een gietvloer worden gegoten;
  • Bij woonbeton blijft de zandcement dekvloer achterwege, bij een gietvloer is een zandcement dekvloer of anhydrietvloer wel noodzakelijk;
  • Woonbeton storten we in een aantal vaste kleuren. Een gietvloer is leverbaar in iedere RAL- en NCS- kleur;
  • Woonbeton gaat werken omdat het een natuurproduct is. Een gietvloer op basis van cement of PU werkt veel minder;
  • Bij een woonbetonvloer is de minimale dikte 7 centimeter. De dikte van een gietvloer is 4-8 millimeter;
  • Gevlinderd beton is een hard product en daardoor krasvast, een gietvloer is dat niet;
  • Woonbeton is niet 100% waterdicht maar storten we wel in de badkamer. Een gietvloer daarentegen is wel 100% waterdicht.

Lees ook: hoe bereken je de prijs van een gietvloer? 

Woonbeton of gietvloer: kom langs om te vergelijken!

We hopen dat je door middel van deze blog de grootste verschillen weet tussen beton en betonlook. Liever de verschillen in het echt bekijken? Dat kan! Bezoek geheel vrijblijvend onze showroom te Opheusden. Onze adviseurs staan graag voor je klaar om je te adviseren en te informeren. Ook leggen we u goed de verschillen uit en kijken we samen met je wat de mogelijkheden zijn.
Afspraak maken