SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Woonbeton in de hal Veenendaal Willem Designvloeren

Monoliet betonvloer: informatie en prijzen

Een gevlinderde betonvloer, gepolierde betonvloer of een monoliet betonvloer.. Regelmatig krijgen we de vraag: ‘Wat is het verschil?’ Maar het antwoord is simpel: er is geen verschil. Waarom zijn er dan zoveel verschillende namen? Dat komt omdat verschillende doelgroepen verschillende namen gebruiken. In de volksmond noemen we het snel een gevlinderde betonvloer. Terwijl ze in het zuiden van het land en in België spreken over een gepolierde betonvloer. En een architect noemt het vaak een monolitisch afgewerkte betonvloer. Daarom de naam: monoliet betonvloer.

Wat is een monoliet betonvloer?

Het woord monoliet is afkomstig uit het Grieks. ‘Mono’ betekent één. En ‘lithos’ betekent steen. Deze woorden samen zijn: monolitisch of monoliet.

Een monoliet betonvloer is een échte betonvloer van minimaal 7 centimeter dik. Zonder kunststoffen. Dat betekent dat een betonvloer dus echt anders is dan een betonlook vloer zoals beton ciré of een gietvloer. Monoliet betekent dat er verschillende onderdelen zijn, maar dat het totaal één geheel vormt. Een woonbeton vloer is een zandcement dekvloer en leefvloer in één vloer. De zandcement dekvloer wordt daarom weggelaten in het proces van een monoliet betonvloer.

Als je kiest voor een betonvloer houd er dan rekening mee dat de zandcement dekvloer of anhydrietvloer (bijna) altijd vervalt. Een zandcement dekvloer of anhydrietvloer is een ondervloer waar je woning standaard mee wordt opgeleverd tijdens de bouw van jouw nieuwbouwwoning. We storten de monoliet betonvloer dan direct op de vloerverwarming.

Hoe maken we monolitisch afgewerkte betonvloeren?

Voor het maken van een monolitisch afgewerkte betonvloer rekenen we meestal drie dagen. Die drie dagen delen we als volgt in:

Dag 1 bestaat uit het leggen van wapening en plaatsen van randisolatie. Tijdens het leggen van de wapening controleren we ook de aansluitingen bij puien en dorpels. Op die manier controleren we de juiste hoogte. Ook stellen we profielen bij een overgang naar een andere vloer of voor een uitsparing van een droogloopmat of kruipluik.

Op dag 2 komen we niet op locatie. Deze dag is voor onverwachte zaken, de allerlaatste voorbereidingen die we ondanks de goede voorbereidingen toch op dag 1 zijn tegengekomen bijvoorbeeld.

De 3e dag bestaat uit het storten en afwerken van de betonvloer. Het afwerken van een betonvloer noemen we ook wel vlinderen. Meer lezen over het storten en vlinderen van een betonvloer? Lees ons blogartikel: ‘Betonvloer storten en vlinderen

In deze drie dagen is het beschermen van een monoliet betonvloer niet meegenomen. Dat hebben we bewust niet gedaan omdat impregneren in een latere fase tijdens de bouw of verbouw gebeurt. Daarover lees je meer in de volgende alinea.

monoliet betonvloer, betonvloer laten storten, betonvloer huiskamer

Beschermen, reinigen en onderhouden

Een betonvloer is na het vlinderen voor ongeveer 85% beschermt tegen vuil en vloeistoffen. Maar om zo lang mogelijk te blijven genieten van jouw betonvloer raden we aan die te impregneren. Het impregneren zorgt ervoor dat de bescherming van 85% naar 95% gaat. Hierdoor ontstaan minder snel vlekken en kun je jouw betonvloer makkelijker schoonmaken.

Impregneren is de laatste stap voor je betonvloer. Wij raden aan om de impregneerbehandeling aan het einde van de bouw- of verbouw en minimaal een week voor de verhuizing in te plannen. De impregneerbehandeling is na een week helemaal op sterkte. Daarom kun je ook pas na een week met meubels over de vloer. Ook dweilen kan pas na een week. Op die manier kan het impregneermiddel goed uitharden.

Na het impregneren is een betonvloer makkelijk schoon te maken, maar niet onderhoudsvrij. Dat betekent dat je je betonvloer wel regelmatig schoon moet blijven maken en moet onderhouden.

Hoe je dat doet? Dat lees je in dit blogartikel: ‘Een betonvloer schoonmaken: de do’s en don’ts

Waarom een monoliet betonvloer?

    • Geen vertraging in het bouwproces;
    • Natuurlijke uitstraling;
    • Energiezuinig;
    • Slijt- en krasvast karakter;
    • Naadloos: daardoor hygiënisch en makkelijk schoon te maken;
    • Perfecte combinatie met vloerverwarming;
    • Steeds mooier in de loop der jaren.

betonvloer laten storten, gepolierde beton onderhoud, betonvloer in woning met openslaande deuren

Wat kost een monoliet betonvloer?

Is jouw interesse gewekt voor een monoliet betonvloer? Super! Maar natuurlijk wil je dan ook weten wat de prijs is voor zo’n type vloer. En dat snappen we heel goed. Om je een goede schatting te kunnen geven, hebben we een rekentool ontwikkeld. Na het invullen van je gegevens, het gewenste type vloer én het aantal vierkante meters ontvang je direct een prijs in je mail.
Prijs opvragen

Van harte welkom in onze showroom

Naast een richtprijs wil je betonvloeren natuurlijk ook in het echt zien om een goede keuze te kunnen maken. Daarom nodigen we je van harte uit voor een afspraak in onze showroom. In onze showroom kun je verschillende vloeren en kleuren bekijken. Samen met het gesprek met één van onze adviseurs kun je de beste keuze maken.
Afspraak maken

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.