SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

terras van beton

Betonvloer storten en vlinderen

Een betonvloer storten en vlinderen: wij doen het dagelijks. Maar wil jij een betonvloer te laten storten en vlinderen? We begrijpen goed dat je hier dan meer over wilt weten. In dit artikel vertellen we je meer over de voorbereidingen, natuurlijk over het storten en vlinderen van de betonvloer, maar ook over wat je daarna moet doen. Bel je liever om je vragen te stellen? We helpen je graag!
Neem contact op

Gevlinderd woonbeton bij een luxe donkere keuken

Wat is een gevlinderde betonvloer?

Een gevlinderde betonvloer is een vloer van écht beton en minimaal 7 centimeter dik. Zonder kunststoffen. Andere namen voor een gevlinderde betonvloer zijn: woonbeton, gepolierd beton of een monolitisch afgewerkte betonvloer. Naast de naam is er geen verschil. Door een betonvloer te vlinderen ontstaat er een gladde afwerking met kleurschakeringen.

Deze kleurnuances noemen we ook wel tekeningen of vlammen. Vlinderen doen we met een vlindermachine. De vlindermachine maakt met een schijf en spanen ronddraaiende bewegingen over de vloer. De hoeken en randen werken we af met een handspaan om het gewenste resultaat te bereiken.

Voorbereiding: inmeten, wapening en randisolatie

Voordat we de betonvloer storten en vlinderen, starten we met de voorbereiding. We beginnen met een inmeetafspraak om vragen en de laatste technische details door te nemen en het aantal vierkante meters en de dikte van de betonvloer exact in te meten.

Daarna leggen we wapening. De wapening maakt de betonvloer sterker. Daarom noemen we het ook wel gewapend beton. Andere namen voor wapening zijn betonijzer of staalnetten. De wapening leggen we op de vloerverwarming en binden we aan elkaar om er één geheel van te maken. Let op! We leggen de wapening op de vloerverwarming. Onder de vloerverwarming ligt dan nog een dun netje. Dit noemen we een bindnet. Dit bindnet heeft verder geen constructieve waarde voor de betonvloer.

Bij het leggen van de wapening zetten we foamband langs de wanden. Foamband wordt ook wel randisolatie genoemd. Zo kan de betonvloer nog uitzetten en krimpen. Door randisolatie te gebruiken is de kans op scheuren kleiner. Ook plakken we wanden, kozijnen en dorpels af ter bescherming.

De voorbereidende werkzaamheden nog even in het kort:

  • Inmeetafspraak op locatie
  • Wapening leggen
  • Foamband of randisolatie plaatsen

betonvloer storten en vlinderen

Betonvloer storten

De betonvloer storten we met een betonwagen en betonpomp. Het beton komt vanuit de betonwagen in de betonpomp. De betonpomp verpompt het beton met een slang op de juiste plaats.

Met een laser bepalen we de juiste hoogte en maken we de vloer glad met een lange rei. Dit doen we met een trillende beweging om de betonmassa te verdichten. Ook ligt de vloer er dan al netjes en vlak bij voordat we de betonvloer kunnen vlinderen.

gevlinderde vloer, proces gevlinderde vloer

Betonvloer storten en vlinderen op kleur

Na het storten van de betonvloer moet de vloer een tijdje uitharden voordat we de betonvloer vlinderen. De tijd tussen het storten en vlinderen van de vloer is mede afhankelijk van de temperatuur. Zowel binnen als buiten. Maar ook de luchtvochtigheid speelt hierin een rol. Daarom is de wachttijd in de winter vaak langer dan in de zomer en vragen we je om zeker ’s winters de ruimte te verwarmen. We blijven bij jou op locatie en houden de vloer goed in de gaten.

Bij  het vlinderen van de betonvloer strooien we het gewenste kleurpigment in. Daarna verwerken we de kleur in de betonvloer door het draaien van de vlindermachine. De meest gekozen kleuren zijn grijs- en zandtinten, maar je kunt ook kiezen voor een échte unieke betonvloer op kleur zoals rood of blauw.

Lees ook: Betonvloer op kleur: inspiratie en informatie

Betonvloer vlinderen

Een betonvloer vlinderen is nodig om de vloer dicht en glad te maken. We noemen dit ook wel monolitisch afwerken of polieren. Tijdens het vlinderen duwt de machine grove delen zoals kiezels naar beneden zodat er een gladde, dichte massa naar boven komt.

Door de betonvloer te vlinderen werken we toe naar het gewenste resultaat. Het vlinderen van de betonvloer doen we met zogenoemde vlindermachines. Deze vlindermachines zijn benzine-aangedreven en qua geluid vergelijkbaar met een elektrische grasmaaier. Altijd goed dus om de buren vooraf even een seintje te geven over het geluid. En natuurlijk ook omdat we die dag met groot vrachtverkeer in de straat komen.

beton afwerken, vloer vlinderen

Wil je een beter beeld krijgen over een betonvloer storten en vlinderen? Bekijk onze time-lapse video zodat je een beter beeld krijgt bij het maken van een betonvloer.

De betonvloer is gestort en gevlinderd, wat nu?

Nadat de betonvloer afgewerkt is, is de vloer ongeveer 85% vuil- en vloeistofafstotend. De vloer is dan te vergelijken met natuursteen. Na het aanbrengen van de betonvloer wil je natuurlijk zo lang mogelijk en optimaal genieten van je nieuwe vloer! Daarom raden wij aan om de betonvloer te impregneren en goed te reinigen en onderhouden. Na het impregneren is de betonvloer wel onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Goed en regelmatig stofzuigen en dweilen is daarom noodzakelijk.

Wil je producten bestellen om jouw betonvloer te reinigen en te beschermen? Dat kan eenvoudig via de webshop van Vloerenonderhoud.nl.

Lees ook: betonvloer reinigen: advies en producten

Wat kost een betonvloer storten en vlinderen?

Nu je weet hoe we een betonvloer storten en vlinderen wil je vast ook weten wat voor prijskaartje hieraan hangt. De prijs voor een betonvloer wordt opgebouwd in de betonvloer, het kleurpigment, het impregneren en het aantal vierkante meters. Om je snel een goede richtprijs te geven hebben we een handige rekentool ontwikkeld. Vul je gegevens in, het aantal vierkante meters en klik op verzenden. Je ontvangt dan meteen een richtprijs in je mailbox. Wil je exact weten wat een betonvloer kost in jouw situatie? Kom dan eens langs op afspraak in onze showroom.
Prijs berekenen

Gevlinderde betonvloer in een villa in Bemmel van bovenaf

Wil jij een betonvloer storten en vlinderen? Neem contact met ons op!

Wij nodigen je van harte uit voor een adviesgesprek bij ons in de showroom met één van onze specialisten. Tijdens deze afspraak bespreken we de mogelijkheden op basis van jouw wensen en situatie. Neem contact met ons op om de afspraak in te plannen. Zien we je snel in onze showroom in Opheusden?
Afspraak maken