SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Yes! Onze showroom is op afspraak weer geopend! Maak nu uw afspraak om onze showroom te bezoeken. Ontvangt u liever meer informatie door middel van een videogesprek? Geen probleem, ook via die weg staan wij nog steeds voor u klaar! ×

terras van beton

Betonvloer storten en vlinderen

Een betonvloer storten en vlinderen: onze dagelijkse business, maar natuurlijk begrijpelijk als jij niet weet hoe dit proces in zijn werk gaat. Overweeg jij om een betonvloer te laten storten en vlinderen? En wil jij graag weten hoe dit in zijn werk gaat? Dan zit je met deze blog helemaal goed! We vertellen je graag meer over de voorbereidende werkzaamheden, uiteraard het storten en vlinderen van de betonvloer, maar ook over wat je daarna moet doen. Wil je liever telefonisch advies? Neem dan contact met ons op.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat we de betonvloer storten en vlinderen gaan er nog een aantal voorbereidende werkzaamheden aan vooraf. We beginnen met een inmeet afspraak om eventuele vragen en de laatste technische details te bespreken en het aantal m² en de dikte van de betonvloer exact in te meten.

Vervolgens starten we met het leggen van de wapening. De wapening brengen we aan ter versterking voor de betonvloer. Met die reden spreken we over gewapend beton. Wapening noemen we ook wel betonijzer of staalnetten. De wapening leggen we op de vloerverwarming en binden we aan elkaar om één geheel te creëren. Let op! We leggen de wapening op de vloerverwarming. Onder de vloerverwarming komt dan een dun netje te liggen. Dit noemen we een bindnet. Dit bindnet heeft verder geen constructieve waarde in de vloeropbouw.

Tijdens het leggen van de wapening plaatsen we foamband, ook wel randisolatie genoemd, langs de wanden. Zo kan de betonvloer nog uitzetten en krimpen om de kans op scheurvorming te verminderen. Ook plakken we de wanden, kozijnen en dorpels af ter bescherming.

betonvloer storten en vlinderen

Betonvloer storten

De betonvloer storten we met behulp van een betonwagen en een betonpomp. Het beton komt vanuit de betonwagen in de betonpomp. De betonpomp verpompt het door middel van een slang op de juiste plaats.

Met een laser bepalen we de goede hoogte en maken we de vloer glad met een lange rei. Dit doen we met een trillende beweging om de betonmassa te verdichten. Ook ligt de vloer er dan al netjes bij voordat we de betonvloer vlinderen.

gevlinderde vloer, proces gevlinderde vloer

Betonvloer storten en vlinderen op kleur

Na het storten van de betonvloer moet de vloer een tijdje uitharden voordat we de betonvloer vlinderen. De tijd tussen het storten en vlinderen van de vloer is mede afhankelijk van de temperatuur binnen- en buiten en de luchtvochtigheid. Daarom is de wachttijd in de winter vaak langer dan in de zomer en vragen we je om zeker ’s winters de ruimte te verwarmen. We blijven in deze tussentijd bij jou op locatie en houden de vloer nauwlettend in de gaten.

Als we starten met het vlinderen van de betonvloer strooien we het gewenste kleurpigment in. Vervolgens verwerken we de kleur in de betonvloer door de draaibewegingen van de vlindermachine. De meest gekozen kleuren zijn grijs- en zandtinten, maar je kunt ook kiezen voor een échte unieke betonvloer op kleur zoals rood of blauw.

Lees ook: betonvloer kleuren

Betonvloer vlinderen

Een betonvloer vlinderen, ook wel monolitisch afwerken of polieren genoemd, is nodig om de vloer te verdichten en glad te maken. Tijdens het vlinderen worden alle grove delen zoals kiezels naar beneden geduwd zodat er een gladde dichte massa aan de oppervlakte ontstaat.

Door middel van het vlinderen werken we toe naar het gewenste resultaat. Het vlinderen van de betonvloer doen we met behulp van zogenoemde vlindermachines. Deze vlindermachines zijn benzine-aangedreven en qua geluid te vergelijken met een elektrische grasmaaier. Altijd verstandig dus om de buren vooraf even in te seinen over het geluid.

beton afwerken, vloer vlinderen

De betonvloer is gestort en gevlinderd, wat nu?

Nadat de betonvloer gestort en gevlinderd is, is de vuil- en vloeistofdichtheid circa 85%. Je vloer is dan te vergelijken met een natuurstenen vloer. Na het aanbrengen van de betonvloer wil je natuurlijk zo lang mogelijk en optimaal genieten van je nieuwe vloer! Daarom raden wij aan om de betonvloer te impregneren en goed te reinigen en te onderhouden. Na het impregneren is de betonvloer wel onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Goed en regelmatig stofzuigen en dweilen is daarom essentieel. Wil jij producten bestellen om jouw betonvloer te reinigen en te beschermen? Dat kan eenvoudig via de webshop van Vloerenonderhoud.nl.

Lees ook: betonvloer reinigen: advies en producten

betonvloer storten en vlinderen, betonvloer impregneren, vloerinspiratie, grijze vloer, grijze betonvloer, betonnen designvloer, woonbeton

Wil jij een betonvloer storten en vlinderen? Neem contact met ons op!

Wij nodigen je van harte uit voor een adviesgesprek bij ons in de showroom met één van onze specialisten. Tijdens deze afspraak bespreken we de mogelijkheden gebaseerd op jouw wensen en situatie. Neem contact met ons op om de afspraak in te plannen. We hopen je snel te verwelkomen in onze showroom in Opheusden!