SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Vloer vlinderen

Bent u op zoek naar een gladde, gevlinderde betonvloer voor uw woning, terras of oprit? Een gladde betonvloer ontstaat door de betonnen vloer na het storten te vlinderen. Op deze pagina leest u meer over het vlinderen van vloeren, wat het verschil is tussen vlinderen en polijsten en vertellen we u meer over een nieuwe techniek: emissieloos vlinderen.

Showroom

Showroom
zien, voelen en ervaren

Gratis kleuradvies

Gratis kleuradvies
voor uw droomvloer

Kwaliteitsproducten

Kwaliteitsproducten
100% gegarandeerd

Gratis adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
voor de juiste keuze

Offerte aanvragen?

We maken graag uw droomvloer vanaf 25 m². Vul uw gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op. We helpen u graag!

Wat is vlinderen?

Vlinderen is het afwerken van een vers gestorte betonnen vloer. Vlinderen noemen we ook wel monolitisch afwerken of polieren. Door het vlinderen wrijven we de grove delen in de vloer naar beneden en verdwijnen kleine oneffenheden. De fijne deeltjes blijven over en zorgen voor een gladde, verdichte toplaag.

De minimale dikte voor een gevlinderde betonvloer is 7 centimeter, en bij voorkeur zelfs 9 centimeter.

Wat is het verschil tussen vlinderen en polijsten?

  • Beton vlinderen we direct na het storten terwijl polijsten pas gebeurt nadat de vloer helemaal is uitgehard;
  • Polijsten geeft in tegenstelling tot vlinderen een compleet andere uitstraling aan beton. Er ontstaat vaak een glimmende uitstraling, zogenoemd peper- en zout effect of er komen kiezels in het zicht;
  • We vlinderen de vloer met vlindermachines, we polijsten de vloer met schuurmachines en diamantschijven.

Wanneer begin je met vlinderen?

Wanneer we beginnen met vlinderen, hangt af van verschillende factoren. Factoren die een rol spelen zijn bijvoorbeeld: de samenstelling van het beton, de dikte van de vloer, de ondergrond, de temperatuur en of het binnen of buiten is.

Over het algemeen kunnen we in de zomer sneller vlinderen na het storten dan in de winter. Omdat het per vloer verschillend is wanneer we kunnen beginnen blijven we tussen het storten en vlinderen altijd op locatie en houden we de vloer goed in te gaten.

Betonvloer vlinderen op kleur

Kiest u voor een gekleurde betonvloer, dan voegen we tijdens het vlinderen de kleurpigmenten toe. Het kleurpigment vlinderen we mee en hardt dus ook samen met de vloer uit. Daardoor slijt de kleur niet meer van de vloer.

Hoe dicht is een betonvloer na het vlinderen?

Het vlinderen van de vloer zorgt voor een verdichte toplaag tot 85%. Na het vlinderen raden we daarom altijd aan om de vloer te impregneren. Het impregneren verdicht de betonvloer tot 95%.

Nieuw: emissieloos vlinderen

Tot op heden zijn de meeste vlindermachines benzine-aangedreven. Om met deze machines te kunnen werken is goede ventilatie erg belangrijk want het uitstoten van grote hoeveelheden uitlaatgas kan zorgen voor koolmonoxidevergiftiging.

Ruimtes die niet of onvoldoende geventileerd kunnen worden vlinderen we met elektrische vlindermachines (emissieloos vlinderen).

5 voordelen van emissieloos vlinderen:

  • Geen uitlaatgas: met deze machines vlinderen we helemaal elektrisch en dat zorgt voor een betere CO2 voetprint;
  • Verlaagt de stikstofdepositie van de bouw;
  • Geen koolmonoxidevergiftiging;
  • Goed ventileerbare ruimtes zijn minder belangrijk, maar ventilatie heeft altijd onze voorkeur;
  • Er komt geen (hard) motorgeluid van de vlindermachine.

Voor het vlinderen met elektrische vlindermachines is er 1 stroomgroep per machine nodig. Voor het vlinderen van een vloer gebruiken we 2 à 3 machines. In de winter zijn er ook groepen nodig om de woning te verwarmen. Goed om rekening mee te houden tijdens de voorbereidingen.

Meer weten over emissieloos vlinderen? Lees ons artikel: ‘emissieloos vlinderen met elektrische vlindermachines

elektrisch vlinderen, emissieloos vlinderen

Offerte opvragen voor een gevlinderde betonvloer

Wilt u een gevlinderde betonvloer voor uw woning, terras of oprit en bent u benieuwd naar de prijs? Vul ons offerteformulier in, dan nemen we snel contact met u op om de prijzen te bespreken.
Offerte opvragen

Ons meest recente werk