SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

vloerverwarming in betonvloer woonkamer

Randisolatie betonvloer: wat, waarom en waar?

Overweeg jij een betonvloer aan te schaffen? Dan weet je inmiddels dat je in een technische wereld beland met technische termen en bouwmaterialen. Misschien moet er bekisting gesteld, wapening gelegd en randisolatie geplaatst worden.

Allemaal termen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Dit begrijpen wij en daarom vind je in deze blog alles wat je wilt of moet weten over randisolatie bij een betonvloer.

Wat is randisolatie?

Randisolatie is een isolatieband en plaatsen we tussen de wand en de vloer. Randisolatie spreken we ook wel isolatieband, foamband of kantstroken. Binnen gebruiken we randisolatie van 5 millimeter dik, buiten gebruiken we een dikte van 10 millimeter. De hoogte is 25 tot 30 centimeter.

randisolatie betonvloer, betonvloer storten en vlinderen

Waarom randisolatie gebruiken bij een betonvloer?

  • De betonvloer ligt los van de wanden waardoor uitzetten en krimpen mogelijk is. De kans op scheurvorming is hierdoor kleiner;
  • Door het plaatsen van randisolatie wordt eventueel contactgeluid tussen vloer en wand doorbroken;
  • De randisolatie is een stootband voor onze vlindermachine tijdens het vlinderen van de betonvloer. Daarom is een hoogte van 25 tot 30 centimeter voor ons wenselijk.

Waar plaats ik randisolatie?

Randisolatie plaats je bij alle wanden, aansluitingen en zetwerken. Op deze manier kan de betonvloer uitzetten en krimpen. Denk ook aan bijvoorbeeld poeren die op de vloeroppervlakte staan. Zorg ervoor dat je kozijnen uitspaart. Bij kozijnen plaatsen wij zwart band. Dat valt minder op dan de gebruikelijke witte randisolatie.

Hoe plaats ik randisolatie?

Let erop dat je de randisolatie goed tegen de wand en strak in de hoeken plaatst. Als je de randisolatie niet strak in de hoek plaatst ontstaat er een gat waar dan geen beton komt.

Om de randisolatie op de juiste plek te houden zet je de randisolatie vast met nietjes.

Zie je het niet zitten om de randisolatie te plaatsen? Geen probleem. Je kunt deze werkzaamheden ook bij de installateur neerleggen of wij zetten de randisolatie voor je tegen een kleine meerprijs.

Wat doe ik met de randisolatie na het maken van de betonvloer?

Na het storten en vlinderen van de betonvloer mag je de randisolatie wegsnijden tot vloerniveau of iets daaronder. Tussen vloer en wand blijft de randisolatie aanwezig. Na het wegsnijden van de randisolatie kit je de aansluiting tussen wand en vloer af of plaats je de plint. Wil jij graag zonder plinten werken? En kies je daarom dus voor het afkitten van de aansluiting? Dan raden wij een transparant-grijze kit aan.

Hoe zit het met de randisolatie bij een betonvloer in de badkamer?

Ook in de badkamer is het noodzakelijk om randisolatie te plaatsen. Hier moet je extra zorgvuldig omgaan met de aansluiting tussen vloer en wand. Deze aansluiting moet natuurlijk waterdicht zijn. Daarom snijd je de randisolatie in de badkamer verdiept weg. Met verdiept bedoelen we 2 centimeter onder vloerpeil. Dan breng je de eerste kitnaad verdiept aan. Vervolgens de wandafwerking en ten slotte een kitnaad aan de oppervlakte tussen vloer en wand.

Meer informatie?

Heb je na het lezen van de blog nog vragen? Of wil jij meer weten over betonvloeren of een offerte opvragen? Neem contact met ons op. We staan voor je klaar.