SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

In verband met de bouwvak zijn wij week 31 & 32 gesloten. Vanaf maandag 12 augustus zijn we weer bereikbaar en staan we weer voor u klaar. Fijne vakantie! ×

alternatief gietvloer, eethoek, eettafel, zwarte keuken, keukeninspiratie, gevlinderde betonvloer, steensmuur

Een betonvloer laten storten: dit is waar je op moet letten

Ben jij nieuwbouwer of verbouwer en wil jij een betonvloer laten storten in jouw woning? Goede keuze! Een betonvloer zorgt voor een échte basis in jouw interieur. Omdat een betonvloer een erg definitief product is wat je niet zomaar kunt vervangen geven we je in deze blog graag een aantal tips waar je op moet letten.

De dikte van een betonvloer

Houd rekening met een minimale dikte van 7 centimeter als je een betonvloer wilt laten storten. Deze dikte is nodig om een constructief sterke betonvloer te maken en de kans op scheurvorming te verminderen. Deze 7 centimeter is inclusief wapening en vloerverwarming. In de meeste gevallen storten we daarom de betonvloer direct op de constructievloer met vloerverwarming. De zandcement dekvloer komt daardoor te vervallen.

In een nieuwbouwwoning kan dit zelfs zorgen voor een kostenbesparing. Bijvoorbeeld als je het vergelijkt met de kosten van een zandcement dekvloer met bijvoorbeeld een eikenhouten vloer. Dat is dan gelijk mooi meegenomen toch?

Is de vloeropbouw in jouw situatie dat er een constructievloer ligt met daarop isolatie? Houd dan rekening met een minimale dikte van 9 centimeter. Ook hier is deze dikte nodig om een constructief sterke betonvloer te maken, maar ook om de kans op hol klinken te verminderen of zelfs te voorkomen.

Ben jij jouw woning grondig aan het renoveren? Dan kan het ook zijn dat er een houten vloer ligt en er een kruipruimte aanwezig is. Wil jij deze houten vloer vervangen door een betonvloer en de kruipruimte opvullen? Dan kun je de vloeropbouw maken door de kruipruimte op te vullen met zand en isolatie en daarop een betonvloer laten storten. Omdat er dan nog geen andere betonvloer aanwezig is maken we een constructieve betonvloer en een woonbeton vloer in één. De minimale dikte is dan 12 centimeter inclusief een dubbele wapening.

Lees ook: hoe dik moet een betonvloer zijn?

een betonvloer laten storten, gevlinderde woonbeton vloer woonkamer, betonvloer woonkamer, woonbeton woonkamer, woonkamer, woonkamerinspiratie

Het gewicht van een betonvloer

Beton is een massieve massa, met best wel wat gewicht. Zo moet je rekening houden met ongeveer 170 kilogram per m². Dit gewicht is van toepassing bij een betonvloer van 7 centimeter dik. Een betonvloer van 9 centimeter weegt dus al snel 219 kilogram per m² en een betonvloer van 12 centimeter zelfs 292 kilogram per m². Dat is behoorlijk wat hè? Bij een nieuwbouwwoning of een vloer op de begane grond met een goede constructievloer is dit vaak geen probleem. Op een verdieping kan dit constructief wel te zwaar worden.

Wil je zeker weten of jouw huis of constructie dit gewicht kan dragen? Wij zijn geen constructeur. Daarom raden we je aan om hiervoor een constructeur om advies te vragen.

Een betonvloer laten storten met uitsparingen

Een van de voordelen van een betonvloer laten storten in jouw huis is dat je eenvoudig uitsparingen kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omranding voor een kruipluik of voor een goede schoon- en droogloopmat bij de voordeur en de achterdeur. Zo ligt de mat verzonken in de vloer en blijft de schoon- en droogloopmat goed op zijn plek. Uitsparingen voor vloerstopcontacten of vloerspots zijn natuurlijk ook een mogelijkheid. Deze uitsparingen moeten er wel al zijn en op de juiste hoogte staan voordat wij starten met onze werkzaamheden.

Beton is een natuurproduct

Beton is een natuurproduct. Het uiteindelijke resultaat van een betonvloer is daarom mede afhankelijk van de buitentemperatuur, de binnentemperatuur en de luchtvochtigheid. Een betonvloer in huis laten storten kan eigenlijk het hele jaar door. Tenzij het écht goed vriest, dan kan beton niet gemaakt en verwerkt worden. Om een betonvloer buiten te laten storten zijn we weersafhankelijk. Daarom storten we betonnen terrassen en opritten alleen in de zomermaanden. Ook wel de maanden zonder ‘r’ genoemd. Als de weersverwachtingen en temperatuur écht goed is kan het soms al in april of nog in september. Maar dat zijn uitzonderingen.

Doordat beton een natuurproduct is krimpt en zet de betonvloer uit door temperatuurverschillen. Omdat een betonvloer een harde, niet elastische vloer is, is er kans op scheurvorming. Scheuren in een betonvloer is één van de eigenschappen van een betonvloer. Scheuren geven jouw betonvloer nog meer karakter!

Als er scheuren ontstaan nadat je een betonvloer hebt laten storten, vullen we, na ongeveer één jaar, de scheuren kosteloos op. Op die manier kan er geen zand- of vuil in de scheur komen. Vind jij scheuren in een vloer helemaal niets? Dan is een betonvloer misschien niet de juiste vloer voor jou. Denk dan eens aan betonlook vloeren zoals bijvoorbeeld een beton ciré vloer of een PU gietvloer. Bij betonlook vloeren is de kans op scheurvorming veel kleiner.

 

kantoor, kantoorinspiratie, thuiskantoor, thuiswerken, thuiswerkplek

Een betonvloer is onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij

Nadat je een betonvloer hebt laten storten en vlinderen, is een betonvloer voor ongeveer 85% vuil- en vloeistofafstotend. Om de betonvloer meer vuil- en vloeistofafstotend te maken adviseren wij om de betonvloer te impregneren. Door het impregneren verhoog je de dichtheid van de betonvloer van ongeveer 85% naar ongeveer 95%. Op deze manier is de betonvloer onderhoudsvriendelijk en ook geschikt voor de badkamer.

Ook als jouw betonvloer geïmpregneerd is, heeft deze vloer nog steeds onderhoud nodig. Regelmatig stofzuigen en dweilen is daarom erg belangrijk. Informatie en advies over de juiste reinigingsmiddelen en onderhoudsproducten vind je hier.

Wil jij een betonvloer laten storten?

Wil jij een betonvloer laten storten in huis? Maak een afspraak en kom eens langs in onze showroom in het Betuwse Opheusden. Je bent van harte welkom! Samen met één van onze adviseurs bespreek je de mogelijkheden gebaseerd op jouw wensen en situatie.

Je kunt ook eerst meer informatie en een prijsindicatie opvragen om mee te nemen in jouw overweging. Je kunt deze informatie opvragen door ons offerteformulier in te vullen. Horen we snel van je?

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.