SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Marcel en Suzanne kozen voor een mix van oude & nieuwe materialen: “De betonvloer past daar perfect bij.”

In het Limburgse Horst wonen Marcel (48) en Suzanne (40) samen met hun twee kinderen Sem (14) en Bo (12) in een nieuwgebouwde woning in boerderijstijl. Het stel koos voor een gevlinderde woonbeton vloer in de kleur basisgrijs met 25% zandkleur. “Deze kleur maakt de vloer nét iets warmer. Iets minder industrieel.”

Tegels of beton?

Suzanne wist meteen dat ze beton wilde in huis, maar voor Marcel was dat anders. “Ik wilde graag een tegelvloer met echt grote tegels, van 1,20 x 1,20 meter. Maar zelfs bij grote tegels vonden we de voegen té aanwezig. Daarom zijn we toch voor een naadloze betonvloer gegaan.”

Goed beeld in de showroom

Marcel is zelf aannemer en zag een vloer van ons bij een oude boerderij. “Deze vloer is al 8 jaar oud, maar ik vond het de mooiste betonvloer die ik heb gezien, met de minste scheuren. Daarom zijn we bij jullie terechtgekomen. Wat we heel fijn vonden is dat alles te zien is in de showroom. Verschillende kleuren en afwerkingen, maar ook de imperfecties zoals kleurverschillen en scheuren.”

Bouwen in coronatijd

Omdat Marcel zelf aannemer is bouwde hij de woning helemaal zelf. “We hebben alles zelf gedaan in een tijdsbestek van een jaar en twee maanden. Gelukkig is het ondanks de coronaperiode allemaal erg goed verlopen.”

Woonkamer in Horst met een groene bank, een roze wand, een grijs vloerkleed en een gevlinderde woon betonvloer

Beton & akoestiek

“Een betonvloer is niet goed voor de akoestiek. Maar dat wisten we al van tevoren. Het komt ook niet alleen doordat een betonvloer zo dicht en naadloos is. Het heeft ook te maken met open ruimte van de vide en andere harde materialen die we hebben gebruikt.

In de woonkamer hebben we al een groot vloerkleed liggen en bij de eettafel komt binnenkort ook nog een groot rond vloerkleed met een diameter van 3 meter. Dat is niet alleen een sfeermaker, maar ook een verbetering in de akoestiek. En we plaatsen nog noppenschuim onder de keukentafel. Door deze aanpassingen én een goede aankleding wordt de akoestiek steeds beter.”

Verwarmen én koelen

“De vloer ligt er inmiddels anderhalf jaar en de betonvloer bevalt ons heel erg goed. In combinatie met vloerverwarming is de vloer heel comfortabel en naast verwarmen, koelen we ook met de vloerverwarming. De vloer wordt dan ook wel écht ijskoud, maar het werkt wel goed.”

Wel of niet impregneren?

“Wij hebben ervoor gekozen om de vloer te impregneren en dan kan de vloer best wat hebben. In de keuken zijn al wel wat ongelukjes gebeurd. Zo gaat er bij het in- en uitpakken van de vaatwasser weleens wat mis en er is ook al een keer een glas wijn omgevallen. Daar zie je niets meer van. Een groot verschil bij de andere vloer die we gezien hadden in de oude boerderij. Maar die was ook niet geïmpregneerd. Natuurlijk zijn we nog geen 8 jaar onderweg, maar er wordt al wel een jaar intensief op geleefd.”

Woonkamer en keuken in Horst met een gevlinderde betonvloer

Complimenten en adviezen

Top: “Een top vinden wij echt hoe jullie alles uitleggen en laten zien. Toen we na het bezoek in de showroom in de auto stapten naar huis zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar: “dat zie je niet vaak hoe het hier wordt uitgelegd en hoe het eruit ziet.’”

Tip: “Ik had een foutje gemaakt omdat ik dacht dat jullie wapeningsnet onder de vloerverwarming kwam, maar dat was niet zo. Dat is een apart bindnet en jullie plaatsen een wapeningsnet óp de vloerverwarming. Wellicht dat jullie daar nog duidelijker in kunnen zijn met bijvoorbeeld een detailtekening of het nog een keer extra benoemen.”

In dit interieur

Aannemer (Marcel): Haaks teken- en timmerwerken
Architect: Matrix Architecten
Ontwerp: Kim & Co Interieurarchitectuur
Eiken constructie: Noesk
Keuken: Spronck Designs