SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

In verband met een interne training zijn wij gesloten op dinsdagmiddag 17 september vanaf 12.30 uur. ×

Gevlinderd woonbeton bij een luxe donkere keuken

Beton vlinderen: 7 vragen en antwoorden over het vlinderen van beton

Een gevlinderde betonvloer is een populaire vloerafwerking. Is jouw oog gevallen op een betonvloer? Goede keuze! In dit artikel delen we 7 vragen en antwoorden die je meer vertellen over het vlinderen van beton.

Gevlinderd beton is een industriële, naadloze vloer. Een ander groot voordeel is het slijt- en krasvaste karakter van betonvloeren.

1. Wat is beton vlinderen?

Vlinderen is het afwerken van vers gestort beton. We noemen dit ook wel monolitisch afwerken of polieren. Een korte technische uitleg: door het vlinderen met een vlindermachine wrijven we grove delen naar beneden en verdwijnen kleine oneffenheden. De fijne deeltjes blijven over en zorgen voor een gladde, verdichte toplaag.

2. Waarom beton vlinderen?

Door beton te vlinderen ontstaat er een gladde afwerking met een gewolkt effect. Vlinderen is een onmisbare stap bij het maken van een betonvloer. Wanneer je een betonvloer niet vlindert, blijft de vloer onbewerkt en ruw.

3. Wat zijn de stappen in het vlinderen van beton?

Na het storten van het beton, begint het uitharden van de vloer totdat het beton beloopbaar is en we starten met vlinderen. Hoe snel dit is hangt af van het weer, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Op een mooie zomerdag is dat daarom vaak eerder dan op een koude, regenachtige herfstdag. (Vooral) in de winter is het daarom nodig om de ruimte te verwarmen (minimaal 15 °C).

Beton vlinderen: een gladde vloer

Tijdens het drogen van het beton blijven we op locatie tot we gaan vlinderen. We houden het droogproces van de betonvloer in tussentijd goed in de gaten. Wanneer de betonvloer beloopbaar is gaan we aan de slag met de vlindermachine om de vloer te vlinderen.

Beton vlinderen: de vlindermachine

De vlindermachine is ons belangrijkste gereedschap tijdens het maken van een gevlinderde betonvloer. We geven je een korte, technische uitleg over het vlinderen met een vlindermachine.

Bij de start van het vlinderen gebruiken we eerst een dichte, ronde plaat onder de vlindermachine. Deze ronde plaat gebruiken we om het draagvlak te vergroten als het beton nog nat is. Daarmee schuren we de betonvloer om grove delen naar beneden te wrijven en kleine oneffenheden te verwijderen.

Wanneer de betonvloer te droog is geworden om te schuren, verwijderen we de plaat en gebruiken we een verstelbaar onderstel met spanen. Hoe hoger we de spanen stellen, hoe dichter we de betonvloer vlinderen. Dit onderstel blijven we gebruiken tot de vloer voldoende is uitgehard en een verdicht, glanzend resultaat heeft.

beton vlinderen met een vlindermachine

Beton vlinderen: het geluid

De meeste machines die we gebruiken zijn benzine aangedreven en het geluid is vergelijkbaar met een grasmaaier. We noemen dit bewust even omdat we ’s avonds tot laat bezig kunnen zijn met jouw nieuwe droomvloer. We raden aan om de buren daarover even een seintje te geven. Maar daarnaast gebruiken we ook elektrische vlindermachines, daarmee werken we emissieloos.

Stucloper leggen

Na een paar dagen mag er stucloper op het gevlinderde beton. Hoeveel dagen er tussen het vlinderen en afdekken zit hangt af van de temperatuur. Na het leggen van stucloper mogen er weer andere werkzaamheden uitgevoerd worden. Stucloper mag maximaal 3 maanden aan één stuk op de vloer blijven liggen. Dat heeft te maken met het droogproces van de gevlinderde vloer.

Tip! Gebruik zeker geen zelfklevende of fleece stucloper, maar een stucloper zonder opdruk en met PE-folie.

Hoe je stucloper op de juiste manier legt, vind je in dit artikel: hoe dek ik mijn betonvloer af met stucloper?

4. Hoe komt een betonvloer op kleur?

Tijdens het vlinderen strooien we het gewenste kleurpigment in de eerste paar millimeter van de vloer. Dit pigment zorgt voor de juiste kleur van het beton. Door het mee vlinderen van het pigment ontstaat er een sterke en slijtvaste toplaag op kleur.

5. Wat is de droogtijd voor- en na het vlinderen van het beton?

Het drogen van beton is een proces. De vloer moet nu zijn werk doen en dat heeft tijd nodig. Het duurt minimaal een paar weken voordat een gevlinderde betonvloer klaar is voor gebruik. Als er stucloper ligt is je betonvloer wel gewoon beloopbaar.

Na het verwijderen van de stucloper moet het vocht nog uit de vloer. Dat betekent dat we de betonvloer niet meteen impregneren als je de stucloper weghaalt. Het duurt vaak zo’n 4 weken na het verwijderen van de stucloper, voordat we kunnen impregneren.

Wat is de droogtijd na het impregneren?

Het beton is 24 uur na het impregneren weer beloopbaar op sokken. De impregneerlaag is na een week helemaal uitgehard. Dan mag je de betonvloer ook stofzuigen en dweilen en de ruimten inrichten.

6. Hoe werkt het beton vlinderen buiten, bij een terras of oprit?

Het storten van het beton gaat buiten niet anders dan binnen. Maar er zijn wel verschillen in de uitvoering en de afwerking, het vlinderen van het beton. We zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het weer als we een betonvloer buiten maken. Buitenvloeren maken we daarom alleen in de periode mei tot en met augustus. Als er regen verwacht wordt, moeten we de afspraak verzetten, natuurlijk in overleg.

Dingen die buiten wel nodig zijn maar binnen niet zijn bijvoorbeeld: bekisting stellen en afschot aanbrengen. Meer over het storten en vlinderen van beton buiten vind je in dit artikel: een betonvloer buiten: hier moet je op letten. Of bekijk onderstaande video.

7. Wat kost beton vlinderen?

Beton vlinderen combineren we altijd met het storten van beton. Ook de wapening leggen doen we zelf. Dat betekent dat de prijs altijd gebaseerd is op het leggen van de wapening, het storten én vlinderen van het beton. Onder de 65 m² rekenen wij een starttarief van 5.725,-. Deze prijs is zonder kleur en impregneren.

Boven de 65 m² rekenen we met een meterprijs van 87,95 per vierkante meter, zonder kleur en impregneren. Meteen een prijs in je mailbox? Gebruik onze rekentool voor een goede indicatie.
Prijs berekenen

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.