SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

In verband met de bouwvak zijn wij week 31 & 32 gesloten. Vanaf maandag 12 augustus zijn we weer bereikbaar en staan we weer voor u klaar. Fijne vakantie! ×

Wat is de droogtijd van een betonvloer?

Bij het maken van een betonvloer moet je rekening houden met de droogtijd van de betonvloer. Waarom? Dan kun je goed inschatten in welke fase van de bouw of verbouw de betonvloer gemaakt kan worden en of een betonvloer haalbaar is in het tijdsbestek dat jij in gedachten hebt. In dit blogartikel vertellen we je meer over het hele proces van A tot Z.

Wil je liever telefonisch overleggen voor jouw situatie? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!
Contact opnemen

Het aanbrengen van de betonvloer

Een betonvloer storten en vlinderen in woningen duurt meestal drie dagen:

  • Dag 1: Deze dag is voor de voorbereidende werkzaamheden. Denk hierbij aan het wapening leggen, het stellen van eventuele hoeklijnen, het afplakken en het plaatsen van het foamband of de randisolatie.
  • Dag 2: Deze dag komen wij niet op locatie, maar dit is een dag voor onverwachte zaken. Is er iets met de vloerverwarming? Dan kan de installateur dit nog herstellen. Moet de leiding van de keuken toch een meter naar links of rechts? Dan is hier de mogelijkheid voor. Wij gebruiken deze dag om het exacte aan kuub beton bij de betoncentrale te bestellen.
  • Dag 3: Op deze 3e dag storten en vlinderen we de betonvloer in jouw woning. Hoe lang deze dag voor ons duurt is van verschillende factoren afhankelijk. Denk aan de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. Maar ook aan het vochtpercentage in de ruimte. In de zomer zijn we daarom vaak eerder klaar dan in het winterseizoen.

Na het aanbrengen van de betonvloer zoals hierboven beschreven begint de droogtijd van jouw nieuwe betonvloer!

droogtijd betonvloer

Droogtijd betonvloer vóór het leggen van de stucloper

Na het storten en vlinderen kun je de de betonvloer na 24 uur op sokken of schone schoenen belopen. Afhankelijk van de buitentemperatuur mag je de vloer afdekken na één tot vijf dagen. In het overzicht hieronder vind je hier meer over:

< 20 °C na 5 tot 7 dagen
20-25 °C na 2 tot 3 dagen
25+ °C na 1 dag

In de tijd dat de stucloper nog niet op de vloer ligt is het belangrijk dat je goed ventileert en tot 15 °C binnentemperatuur verwarmt.

Droogtijd na het aanbrengen van de stucloper

Nadat de stucloper is aangebracht is het afhankelijk van jouw situatie hoelang de stucloper blijft liggen. Vaak komt na het leggen van de betonvloer nog de stukadoor, de schilder, de keukenzetter of de timmerman. Als je deze werkzaamheden in eigen beheer uitvoert zal deze termijn ongetwijfeld anders zijn dan wanneer je alles uitbesteedt. Voor de betonvloer zelf moet de verse betonvloer minimaal twee weken afgedekt blijven met stucloper. Na deze twee weken mag je de stucloper verwijderen mits er geen andere werkzaamheden meer uitgevoerd worden.

De stucloper mag maximaal drie maanden op de vloer blijven liggen. Heb je toch langer stucloper op je betonvloer nodig? Dan is het nodig om eerst drie dagen goed te ventileren. Na deze drie dagen kun je weer nieuwe stucloper neerleggen.

Let op! Wanneer de vloer afgedekt is met stucloper mag de vloerverwarming absoluut niet aan. De vloerverwarming mag pas aan nadat de stucloper is verwijderd. Ook moet de betonvloer minimaal zes weken oud zijn.

Lees ook: Hoe dek ik mijn betonvloer af met stucloper?

Droogtijd van de betonvloer na het verwijderen van de stucloper

Na het verwijderen van de stucloper moeten we de betonvloer nog impregneren. Dit kan niet gelijk na het verwijderen van de stucloper. Houd hier rekening mee in je planning voor onder andere het verhuizen!

De woning moet je na het verwijderen van de stucloper goed ventileren of verwarmen, in ieder geval drie weken voordat we de betonvloer impregneren. In overleg plannen we de afspraak voor het impregneren in. Aan de hand van foto’s die je vooraf toestuurt kunnen wij bijna altijd wel beoordelen of de betonvloer droog genoeg is om te impregneren. Het kan gebeuren, vooral in de winterperiode dat we de afspraak voor het impregneren moeten verzetten omdat de betonvloer nog niet droog genoeg is. Natuurlijk doen we dit altijd in overleg.

Droogtijd van de betonvloer na het impregneren

Na het impregneren kun je de betonvloer de volgende dag weer met sokken belopen. Na zeven dagen is het impregneermiddel helemaal op sterkte en kun je de vloer stofzuigen en dweilen. Ook kun je dan je woning inrichten.

gevlinderde betonvloer in de eethoek, steens muur, roze velvet stoelen, zwarte tafel, hanglampen, glazen pui

De droogtijd is haalbaar, maar wat kost een betonvloer?

Als de droogtijd van een betonvloer haalbaar is in jouw situatie, dan ben je vast ook benieuwd wat een betonvloer kost voor je een keuze maakt. Begrijpelijk! Om je een zo goed mogelijke richtprijs te geven hebben we een handige rekentool ontwikkeld. Na het invullen van je gegevens en het verzenden van je aanvraag ontvang je met zo’n twee minuten een goede richtprijs in je mailbox. Je kunt als je dat wenst, ook de vloerverwarming meteen in de richtprijs meenemen.
Prijs berekenen

Meer weten over de droogtijd van de betonvloer?

Wil je meer weten over de droogtijden van de betonvloer? Neem contact met ons op, wij geven graag antwoord op al je vragen omtrent betonvloeren en de droogtijd ervan.
Contact opnemen

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.