SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Wat is de droogtijd van een betonvloer?

Bij de aanschaf van een betonvloer is het erg belangrijk om rekening te houden met de droogtijd van de betonvloer. Waarom? Zo kun je goed inschatten in welke fase van de bouw of verbouw de betonvloer aangebracht moet worden en of een betonvloer haalbaar is in het tijdsbestek dat jij in gedachten hebt. In dit blog nemen we je mee in het hele proces van A tot Z. Lees snel verder!

Het aanbrengen van de betonvloer

Het aanbrengen van de betonvloer in jouw woning neemt over het algemeen drie dagen in beslag.

Dag 1: Op deze dag doen we de voorbereidende werkzaamheden. Denk hierbij aan het aanbrengen van de wapening, het stellen van eventuele hoeklijnen, het afplakken en het plaatsen van het foamband of de randisolatie.

Dag 2: Deze dag werken wij niet op locatie maar noemen wij een dag van onvoorziene zaken. Is er iets met de vloerverwarming? Dan kan de installateur dit nog herstellen. Moet de leiding van de keuken toch een meter naar links of naar rechts? Dan is hier de mogelijkheid voor. Wij hebben met deze dag ook een dag om het exact aantal m³ bij de betoncentrale te bestellen.

Dag 3: Op deze 3e dag storten en vlinderen we de betonvloer voor in jouw woning. Hoe lang deze 3e dag voor ons duurt is van verschillende factoren afhankelijk.

Na het aanbrengen van de betonvloer zoals hierboven beschreven begint de droogtijd van jouw nieuwe betonvloer!

droogtijd betonvloer

Droogtijd betonvloer voor het leggen van de stucloper

Na het storten en vlinderen is de betonvloer na 24 uur op sokken of schone schoenen beloopbaar. Afhankelijk van de buitentemperatuur mag je de vloer afdekken na één tot vijf dagen. In het overzicht hieronder vind je hier meer over:

< 0-5 °C na 5 dagen
10-15 °C na 4 dagen
15-20 °C na 3 dagen
20-25 °C na 2 dagen
25+ °C na 1 dag

In de tijd dat de stucloper nog niet op de vloer ligt is het van belang goed te ventileren en tot 15 °C binnentemperatuur te verwarmen.

Droogtijd na het aanbrengen van de stucloper

Nadat de stucloper is aangebracht is het afhankelijk van jouw situatie hoelang de stucloper blijft liggen. Vaak komt na het leggen van de betonvloer nog de stukadoor, de schilder, de keukenzetter etc. Als je deze werkzaamheden in eigen beheer uitvoert zal deze termijn ongetwijfeld anders zijn dan wanneer je alles uitbesteedt. Voor de betonvloer zelf moet de verse betonvloer minimaal twee weken afgedekt blijven met stucloper. Na deze twee weken mag je de stucloper verwijderen mits er geen andere werkzaamheden meer uitgevoerd worden.

De stucloper mag maximaal drie maanden op de vloer blijven liggen. Heb je toch langer stucloper op je betonvloer nodig? Dan is het erg belangrijk om eerst drie dagen goed te ventileren. Na deze drie dagen kun je weer nieuwe stucloper aanbrengen.

Let op! Wanneer de vloer afgedekt is met stucloper mag je absoluut niet verwarmen door middel van vloerverwarming. De vloerverwarming mag pas aan nadat de stucloper is verwijderd.

Droogtijd van de betonvloer na het verwijderen van de stucloper

Na het verwijderen van de stucloper moeten we de betonvloer nog impregneren. Dit kan niet gelijk na het verwijderen van de stucloper. Houd hier rekening mee in je planning voor onder andere het verhuizen!

De woning moet na het verwijderen van de stucloper goed geventileerd en/- of verwarmd worden, in ieder geval drie weken voordat we de betonvloer kunnen impregneren.

Droogtijd van de betonvloer na het impregneren

Na het impregneren is de betonvloer de volgende dag weer met sokken beloopbaar. Na zeven dagen is het impregneermiddel volledig op sterkte en mag de vloer gestofzuigd en gedweild worden. Ook mag de woning dan ingericht worden.

Meer weten over de droogtijden van de betonvloer?

Wil je meer weten over de droogtijden van de betonvloer? Neem contact met ons op voor meer informatie!