SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Wat is de droogtijd van een betonvloer?

Bij het realiseren van een betonvloer is het belangrijk dat je rekening houdt met de droogtijd van de betonvloer. Waarom? Zo kun je goed inschatten in welke fase van de bouw of verbouw de betonvloer aangebracht moet worden en of een betonvloer haalbaar is in het tijdsbestek dat jij in gedachten hebt. In deze blog nemen we je mee in het hele proces van A tot Z.

Het aanbrengen van de betonvloer

Het aanbrengen van de betonvloer in jouw woning duurt meestal drie dagen.

Dag 1: Deze dag is voor de voorbereidende werkzaamheden. Denk hierbij aan het wapening leggen, het stellen van eventuele hoeklijnen, het afplakken en het plaatsen van het foamband of de randisolatie.

Dag 2: Deze dag komen wij niet op locatie, maar dit is een dag voor onverwachte zaken. Is er iets met de vloerverwarming? Dan kan de installateur dit nog herstellen. Moet de leiding van de keuken toch een meter naar links of rechts? Dan is hier de mogelijkheid voor. Wij gebruiken deze dag om het exacte aan kuub beton bij de betoncentrale te bestellen.

Dag 3: Op deze 3e dag storten en vlinderen we de betonvloer in jouw woning. Hoe lang deze dag voor ons duurt is van verschillende factoren afhankelijk. Denk aan de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. Maar ook aan het vochtpercentage in de ruimte. In de zomer zijn we daarom vaak eerder klaar dan in het winterseizoen.

Na het aanbrengen van de betonvloer zoals hierboven beschreven begint de droogtijd van jouw nieuwe betonvloer!

droogtijd betonvloer

Droogtijd betonvloer vóór het leggen van de stucloper

Na het storten en vlinderen kun je de de betonvloer na 24 uur op sokken of schone schoenen belopen. Afhankelijk van de buitentemperatuur mag je de vloer afdekken na één tot vijf dagen. In het overzicht hieronder vind je hier meer over:

< 20 °C na 5 tot 7 dagen
20-25 °C na 2 tot 3 dagen
25+ °C na 1 dag

In de tijd dat de stucloper nog niet op de vloer ligt is het belangrijk dat je goed ventileert en tot 15 °C binnentemperatuur verwarmt.

Droogtijd na het aanbrengen van de stucloper

Nadat de stucloper is aangebracht is het afhankelijk van jouw situatie hoelang de stucloper blijft liggen. Vaak komt na het leggen van de betonvloer nog de stukadoor, de schilder, de keukenzetter of de timmerman. Als je deze werkzaamheden in eigen beheer uitvoert zal deze termijn ongetwijfeld anders zijn dan wanneer je alles uitbesteedt. Voor de betonvloer zelf moet de verse betonvloer minimaal twee weken afgedekt blijven met stucloper. Na deze twee weken mag je de stucloper verwijderen mits er geen andere werkzaamheden meer uitgevoerd worden.

De stucloper mag maximaal drie maanden op de vloer blijven liggen. Heb je toch langer stucloper op je betonvloer nodig? Dan is het noodzakelijk om eerst drie dagen goed te ventileren. Na deze drie dagen kun je weer nieuwe stucloper aanbrengen.

Let op! Wanneer de vloer afgedekt is met stucloper mag de vloerverwarming absoluut niet aan. De vloerverwarming mag pas aan nadat de stucloper is verwijderd. Ook moet de betonvloer minimaal zes weken oud zijn.

Lees ook: Hoe dek ik mijn betonvloer af met stucloper?

Droogtijd van de betonvloer na het verwijderen van de stucloper

Na het verwijderen van de stucloper moeten we de betonvloer nog impregneren. Dit kan niet gelijk na het verwijderen van de stucloper. Houd hier rekening mee in je planning voor onder andere het verhuizen!

De woning moet je na het verwijderen van de stucloper goed ventileren of verwarmen, in ieder geval drie weken voordat we de betonvloer impregneren. In overleg plannen we de afspraak voor het impregneren in. Aan de hand van foto’s die je vooraf toestuurt kunnen wij in de meeste gevallen beoordelen of de betonvloer droog genoeg is om te impregneren. Het kan gebeuren, vooral in de winterperiode dat we de afspraak voor het impregneren moeten verzetten omdat de betonvloer nog niet droog genoeg is. Uiteraard doen we dit altijd in overleg.

Droogtijd van de betonvloer na het impregneren

Na het impregneren is de betonvloer de volgende dag weer met sokken beloopbaar. Na zeven dagen is het impregneermiddel volledig op sterkte en kun je de vloer stofzuigen en dweilen. Ook kun je dan je woning inrichten.

gevlinderde betonvloer in de eethoek, steens muur, roze velvet stoelen, zwarte tafel, hanglampen, glazen pui

Meer weten over de droogtijd van de betonvloer?

Wil je meer weten over de droogtijden van de betonvloer? Neem contact met ons op, wij geven graag antwoord op al je vragen omtrent betonvloeren en de droogtijd ervan.