SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

betonvloer laten storten, gepolierde beton onderhoud, betonvloer in woning met openslaande deuren

Hoe dek ik mijn betonvloer af met stucloper?

Yes! Jouw gevlinderde woonbeton vloer is gestort. Je wilt hier natuurlijk erg zorgvuldig mee omgaan en het allerbeste resultaat behalen. Maar je wilt ook verder met de rest van de bouw of verbouw van jouw woning om zo snel mogelijk met veel plezier in jouw woning te wonen. Daarom is het voor jou én de vloer belangrijk om jouw betonvloer af te dekken met stucloper, ook wel protectiekarton genoemd. Hoe dek je jouw betonvloer af met stucloper? Je leest het in dit blog.

Wanneer mag ik op mijn betonvloer?

24 uur na het storten en vlinderen van jouw betonvloer is de vloer beloopbaar. Om jouw verse betonvloer niet te belasten doe je dit op sokken of met schone schoenen.

stucloper betonvloer, betonvloer stucloper

Kleur betonvloer na het storten en voor het afdekken met stucloper

Na het storten en vlinderen van jouw betonvloer heeft de vloer nog niet de door jou gekozen kleur. Niet schrikken dus als je denkt: ‘help, mijn betonvloer is veel donkerder dan de kleur die ik heb uitgekozen!’ Jouw verse betonvloer bevat namelijk nog heel erg veel vocht. Daarom ziet de betonvloer er donkerder uit. Tijdens het drogen zul je zien dat jouw gekozen kleur steeds meer tevoorschijn komt.

Wanneer dek ik mijn betonvloer af met stucloper?

In de tijd tussen het storten en vlinderen van de betonvloer en het afdekken van de betonvloer met stucloper ventileer je de ruimten goed en zorg je ervoor dat de binnentemperatuur in ieder geval minimaal 15 ºC is. Het kan dus zijn dat je moet bij-verwarmen met kachels om de juiste temperatuur te behalen.

Jouw betonvloer dek je af binnen één tot vijf dagen na het storten en vlinderen van jouw betonvloer. Wanneer je dit doet is afhankelijk van de buitentemperatuur:

Temperatuur Dag van afdekken
< 0 – 5 ºC Na 5 dagen
5 – 15 ºC Na 4 dagen
15 – 20 ºC Na 3 dagen
20 – 25 ºC Na 2 dagen
25+ ºC Na 1 dag

Met welk materiaal dek ik mijn betonvloer af?

Qua stucloper gebruik je een blanco stucloper zonder opdruk en met PE-folie, in ieder geval aan de onderzijde. Een stucloper met opdruk kan voor een afdruk in de vloer zorgen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Gebruik geen alternatief zoals fleece, maar dek jouw betonvloer écht af met stucloper. Daarnaast is het belangrijk dat de stucloper dampdicht is.

Voor het afplakken kies je voor ductape. Gebruik absoluut geen elastische tape. Dit zorgt ervoor dat de stucloperbanen uit elkaar gelopen kunnen worden.

Jouw boodschappenlijstje voor de bouwmarkt is dus als volgt:

  • Blanco, dampdichte stucloper met PE folie in ieder geval aan de onderzijde
  • Ductape, geen elastische tape

Let op! Gebruik écht dit materiaal om kleurverschillen te voorkomen.

Hoe dek ik mijn betonvloer af met stucloper?

  • Het afdekken van jouw betonvloer met stucloper doe je ook op sokken of met schone schoenen. En voordat je begint met het afdekken van de betonvloer zorg je dat de vloer goed schoon Zo komt er geen zand tussen de verse betonvloer en de stucloper. Dit kan namelijk zorgen voor krassen en beschadigingen. Voordat je stucloper gaat leggen stofzuig of veeg je daarom eerst het oppervlakte van muur tot muur of van plint tot plint.
  • De stucloperbanen leg je stotend tegen elkaar aan. Niet overlappend en geen kieren. Anders ontstaat er ook kleurverschil. Vervolgens plak je de gehele naden af met ductape.
  • De stucloper leg je stotend tegen de foamband.
  • Plastic, foamband en plakband verwijder je het leggen van de stucloper.

Lees ook: hoelang mag ik mijn betonvloer afdekken met stucloper? 

Is het toch nog niet helemaal duidelijk voor jou?

Heb je na het lezen dit blog toch nog vragen over hoe je nu het beste de stucloper op jouw verse betonvloer aanbrengt? Doe een belletje naar ons, we helpen je graag verder!