Gevlinderde betonnen terrassen en gevlinderde betonnen opritten zijn perfect op maat, stijlvol én praktisch. Redenen genoeg om een betonvloer buiten te laten realiseren, toch? We begrijpen goed dat je helemaal enthousiast bent geworden als je foto’s hebt gezien van eerdere projecten met een terras van beton. Maar waar moet je aan denken bij een betonvloer buiten? In dit artikel vertellen we je meer over afschot, diktes, kleuren en prijzen.
1. Wat is het grondsoort? Zand, klei of veen?
De ondergrond is één van de belangrijkste dingen als je een betonvloer buiten wilt. Welk grondsoort ligt er in jouw woonplaats? Zand, klei of veen? Bij zand of klei is onderheien meestal niet nodig, maar bij veengrond bijvoorbeeld wel. In de meeste gevallen kun je ervan uitgaan dat als de woning is onderheid, het terras of de oprit ook onderheid moet worden. Wil je het zeker weten? Dan raden we aan om er een constructeur of adviseur naar te laten kijken en een berekening te laten maken.
Om een betonvloer buiten te maken moet er een stabiel zandbed of puinbed van minimaal 10 centimeter aangebracht worden. Om overal de juiste hoogte aan te houden is het belangrijk dat het zandbed of puinbed al onder afschot ligt.
2. Een betonvloer buiten: 1,5 centimeter afschot
Als je een terras of oprit in beton laat maken is het belangrijk dat je rekening houdt met afwatering. Beton laat weinig door en om plasvorming te voorkomen is afschot nodig. Het afschot waar we mee rekenen bij terrassen en opritten is 1,5 centimeter per meter.
3. Een betonvloer buiten is minimaal 15 centimeter dik
15 centimeter heb je nodig om een constructief sterk terras te maken. In deze 15 centimeter verwerken we een wapeningsnet van 8 millimeter. Voor een oprit gebruiken we zelfs een dikte van 20 centimeter. Dat komt omdat een oprit meestal nog meer gewicht te dragen heeft met auto’s, motors, campers of andere voertuigen. Voor een oprit van 20 centimeter dik gebruiken we een dubbel wapeningsnet.
4. Is een vorstrand nodig?
Een vorstrand wordt gebruikt om opvriezen te voorkomen. Komt er een een schuur of ander gebouw op de betonvloer? Dan raden we een vorstrand aan. Maar bij een oprit of terras passen we er bijna nooit één toe. Dat komt omdat een vorstrand prijzig is en strenge winters in Nederland bijna niet voorkomen.
5. Kleuren: lichtgrijs, midden- of donkergrijs of juist met zand?
We maken betonvloeren op kleur met kleurpigmenten. Daarom kun je kiezen uit verschillende kleuren om jouw droomvloer te maken. Veel gekozen kleuren zijn basisgrijs, middengrijs of donkergrijs of met een warme zandtint. Hele lichte kleuren zoals wit en lichtgrijs raden we af door het weerkaatsen van zonlicht. Ook donkere kleuren zoals zwart en antraciet zijn niet ideaal. Zwarte of antraciet betonvloeren warmen snel op en blijven ook lang erg warm.
6. Wat kost een betonvloer buiten?
De prijs voor een betonvloer buiten hangt af van het aantal vierkante meters en de dikte. Ons starttarief is gebaseerd op 65 m². Dat betekent dat je onder de 65 m² een vast tarief betaalt. Natuurlijk is er ook een verschil in een terras van 15 centimeter dik of een oprit van 20 centimeter dik.
Starttarief beton terras, 15 centimeter dik: 6.395,-
Starttarief betonnen oprit, 20 centimeter dik: 7.695,-
Boven de 65 m² ligt de vierkante meterprijs tussen de 95 en 150 euro. De prijs verschilt per dikte, kleur en beschermlaag. Voor een goede richtprijs raden we je aan onze rekentool te gebruiken. Je krijgt dan direct een prijs in je mailbox.
Prijs berekenen
Leestip: Om van te dromen: 6 schitterende tuinen met een beton terras
Van harte welkom in de Betuwe
Betonvloeren voor buiten in het echt zien? Keuzes maken aan de hand van samples en advies? Dat begrijpen we heel goed. Daarom ben je van harte welkom voor een afspraak in onze showroom. Bel je even van tevoren? Dan zorgen wij dat er een adviseur én koffie voor je klaarstaat!
Showroomafspraak plannen