SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

betonvloer huiskamer

Opbouw betonvloer

Heb jij plannen om een gevlinderde betonvloer toe te passen in je woning maar ben je benieuwd hoe de opbouw van een betonvloer eruit ziet? Dan helpen we je in dit blog! We leggen je stap voor stap uit hoe we de vloer opbouwen en waar je zelf rekening mee dient te houden. Liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Stap 1: vloerverwarming

Als eerst dien je reflectiefolie aan te brengen op de ondervloer. Dit kun je zelf doen of laten doen door derden. Wanneer de reflectiefolie is aangebracht beginnen wij met het plaatsen van de vloerverwarming. Eventueel kun je het aanbrengen van de vloerverwarming ook in eigen beheer uitvoeren. Bij een betonvloer heeft de vloerverwarming een zeer efficiënte werking omdat we het beton over de vloerverwarmingsbuizen heen storten. Meer weten over een vloerverwarming in jouw betonvloer? Bekijk dan onze pagina.

Stap 2: wapeningsnetten

Na het aanbrengen van de vloerverwarming kunnen we verder met de opbouw van de betonvloer. In de volgende stap brengen we de wapeningsnetten aan. Dit zijn netten van staal die ervoor zorgen dat je betonvloer constructief sterker is. Deze netten bevestigen we aan de vloerverwarming.

Stap 3: beton storten

Daarna is het storten van het beton de volgende stap in het proces van de opbouw van een betonvloer. Voordat we dat doen houden we echter een dag vrij voor onvoorziene werkzaamheden. Bijvoorbeeld aanpassingen aan het leidingwerk voor de keuken, of eventuele aanpassingen aan de vloerverwarming.

Na deze dag beginnen we met het storten van het beton. We storten dit over de wapeningsnetten en de vloerverwarming heen. Vervolgens verdelen we de massa over het gewenste oppervlak en laten we de vloer gedeeltelijk uitharden.

Stap 4: vlinderen

Na het gedeeltelijk uitharden van de betonvloer starten we met het vlinderen van de vloer. Hierdoor schuren we de grove delen van de vloer naar beneden en komen de fijne deeltjes bovenop te liggen. Op deze manier creëren we een sterk verdichte toplaag. Dit voorkomt dat er vuil in jouw vloer blijft liggen.

Stap 5: de kleur

Tijdens het vlinderen maken wij jouw betonvloer op de gewenste kleur. We strooien zeer fijne deeltjes pigment van hard gesteente in combinatie met graniet in de toplaag van je betonvloer. Zo zit de kleur helemaal verwerkt in je vloer en zal deze ook niet vervagen. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Stap 6: impregneren

Na het vlinderen van de vloer is het van belang om deze een tijd te laten drogen. Na ongeveer 4 tot 6 weken is de vloer droog genoeg om deze te impregneren. Dit is de laatste stap in de opbouw van de betonvloer.

Als eerste schuren we de vloer iets op. Zo komen de poriën van de vloer open te staan. Dit zorgt voor een betere opname van het impregneermiddel. Het impregneermiddel gaat een reactie aan met de beton en gaat kristalliseren.  Het impregneren van de vloer is eigenlijk het verzadigen van de betonvloer. Alle openstaande poriën vullen we op. Zo voorkom je dat er vuil achter blijft in de vloer.

Dikte betonvloer

Om bovenstaande opbouw van de betonvloer te realiseren is er een minimale dikte van 7cm nodig. Deze dikte is gerekend vanaf de reflectiefolie die onder de vloerverwarming terecht komt. Meer lezen over de dikte van je betonvloer? Klik dan hier.

Een betonvloer in je woning

Is er een ruimte van 7cm in jouw woning? Overweeg dan eens om een betonvloer te laten storten. Een betonvloer heeft tal van voordelen ten opzichte van andere vloeren. Lees ze op deze pagina!

Bezoek onze showroom

In onze showroom te Opheusden vertellen we je graag alles over (de opbouw van) een gevlinderde betonvloer. Daarnaast bieden wij ook betonlook vloeren aan. Waaronder een beton ciré vloer of een gietvloer. Klik hier om een afspraak te maken.