SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Wat is de opbouw voor een geïsoleerde betonvloer op zand?

Wat een geluk als u een prachtig, oud en karakteristiek huis heeft. Jaren ‘50 of misschien nog wel ouder, jaren ’30. Het favoriete type woning onder huizenzoekers. Maar als u zo’n huis in bezit heeft staan er vaak wel wat verbouwingen op het lijstje. De vloer is er één van. Op deze pagina nemen we u mee van een oude houten vloer met kruipruimte naar een geïsoleerde betonvloer op zand.

Showroom

Showroom
zien, voelen en ervaren

Gratis kleuradvies

Gratis kleuradvies
voor uw droomvloer

Kwaliteitsproducten

Kwaliteitsproducten
100% gegarandeerd

Gratis adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
voor de juiste keuze

Van harte welkom!

Ontdek naadloze vloer- en wandafwerkingen in onze showroom en raak geïnspireerd door de vloeren met eigen ogen te zien en zelf te ervaren. Welkom in de wereld van naadloze vloeren.

Hout vervangen door een geïsoleerde betonvloer op zand?

Uw houten vloer met kruipruimte vervangen door een betonvloer met isolatie heeft veel voordelen. Vochtproblemen, doorbuigen en houtrot zijn voorgoed verleden tijd. Maar u kunt ook meteen vloerverwarming aanbrengen. Door vloerverwarming te leggen worden radiatoren overbodig. Ook uw energierekening gaat naar beneden omdat u minder hoeft te stoken. En tot slot: de waarde van uw woning stijgt!  Redenen genoeg om de verbouwing van de vloer niet langer uit te stellen toch?

Leestip: 5 redenen om te kiezen voor een geïsoleerde betonvloer

opbouw geïsoleerde betonvloer op zand, beton schoonmaken, Gevlinderde woonbeton vloer in Eindhoven

Stappenplan: opbouw geïsoleerde betonvloer op zand

Stap 1: Houten vloer verwijderen

Natuurlijk begint u met het verwijderen van de huidige vloer, de houten planken en de liggers. Vaak moeten de liggers doorgezaagd worden voordat u ze kunt verwijderen. Na het verwijderen van de houten vloer begint u aan de opbouw voor de geïsoleerde betonvloer op zand.

Stap 2: Zandbed afgraven of opvullen

Na het verwijderen van de houten vloer brengt u het zandbed op orde. Voor de juiste hoogte moet er vaak afgegraven of opgevuld worden. Daarna is het belangrijk dat het zandbed verdicht en aangetrild wordt.

Het verwijderen van de houten vloer en het in orde maken van het zandbed doen wij niet. Vanaf het zandbed kunt u voor de verdere opbouw van uw geïsoleerde betonvloer op zand wel bij ons terecht. Zo heeft u één aanspreekpunt voor de isolatie, de vloerverwarming en het storten en vlinderen de betonvloer. Alles onder één dak, net zo fijn.

Stap 3: Isolatie leggen

Als het zandbed op de goede hoogte ligt kan de isolatie erop. EPS-isolatie is de meest gebruikte isolatie. Deze isolatie noemen we ook wel tempex, airpop of piepschuim.

Leestip:welke vloerisolatie gebruik je bij een gevlinderde vloer?

Stap 4: Folie

Op de isolatie leggen we folie. Dat doen we om de betonvloer los te leggen van de ondervloer en te voorkomen dat er piepschuimbolletjes of andere deeltjes gaan drijven in de betonvloer. Deze folie mag gewoon een bouwfolie zijn. Er wordt ook geregeld reflectiefolie gebruikt, maar dat heeft geen meerwaarde op isolatie.

Stap 5: Onderwapening op supporters

Na het aanbrengen van de folie, leggen we onderwapening. Deze onderwapening leggen we op supporters. Supporters noemen we ook wel afstandhouders. Dit doen we zodat de vloerverwarming straks hoger in de vloer ligt.

We spreken over een onderwapening en een bovenwapening. Dat komt omdat we in deze vloeropbouw dubbele wapening gebruiken.

Stap 6: Vloerverwarming

Op de onderwapening bindt onze installateur de vloerverwarming. Bij vloerverwarming in een betonvloer worden de slangen om de 10 centimeter gelegd. Meer weten over vloerverwarming in een betonvloer? Klik hier.

Stap 7: Bovenwapening

De bovenwapening binden we weer op de vloerverwarming. Op deze manier is er als het ware een soort sandwich van wapening, vloerverwarming, wapening. Als we bij u de bovenwapening leggen plakken we ook de wanden en dergelijke af en zetten we de randisolatie. Zo is alles goed voorbereid voor we de betonvloer storten en afwerken.

Stap 8: Storten en vlinderden betonvloer

En dan kan, als kers op de taart, de betonvloer gestort en gevlinderd worden. Omdat er nog geen constructieve vloer aanwezig is, storten we een betonvloer van minimaal 12 centimeter dik. Zo krijgt u een constructie- en leefvloer in één.

Na het storten en vlinderen van uw betonvloer mag u uw betonvloer afdekken met stucloper om andere werkzaamheden te hervatten.

Leestip:hoe dek ik mijn betonvloer af met stucloper?

Opbouw geïsoleerde betonvloer op een rij:

  • Stabiel zand- en/- of puinbed, minimaal 10 centimeter dik
  • Isolatie (EPS, XPS of PIR)
  • Afstandhouders en onderwapening
  • Vloerverwarming
  • Afstandhouders en bovenwapening
  • Gevlinderde betonvloer, minimaal 12 centimeter dik

betonvloer impregneren, gevlinderde woonbeton vloer woonkamer, betonvloer woonkamer, woonbeton woonkamer, woonkamer, woonkamerinspiratie

Meer weten over de opbouw van een geïsoleerde betonvloer op zand?

Bent u klaar om uw houten vloer te vervangen door een geïsoleerde betonvloer? U bent van harte welkom voor een afspraak in onze showroom. Hier kunt u verschillende vloeren zien en vergelijken en uw keuze maken. Zien we u snel? De koffie staat klaar!
Afspraak maken

Ons meest recente werk