SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Betonvloer afwerken: vlinderen, kleur en impregneren

Een betonvloer afwerken is een klus die de nodige precisie én vakmanschap vereist. Door het gestorte beton af te werken met een vlindermachine ontstaat een glad en strak resultaat. Dit noemen we ook wel monoliet afwerken.

Showroom

Showroom
zien, voelen en ervaren

Gratis kleuradvies

Gratis kleuradvies
voor uw droomvloer

Kwaliteitsproducten

Kwaliteitsproducten
100% gegarandeerd

Gratis adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
voor de juiste keuze

Offerte aanvragen?

We maken graag uw droomvloer vanaf 25 m². Vul uw gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op. We helpen u graag!

Wanneer de betonvloer afwerken?

Als beton gestort wordt, is het vloeibaar. Pas als het een beetje uithardt, is het tijd voor het afwerken van de betonvloer met een vlindermachine. Hoe snel dit kan is sterk afhankelijk van het weer. In de zomer kunnen we soms al na een uur starten met het afwerken van de betonvloer en in de winter duurt het vaak minstens een paar uur.

De betonvloer vlinderen

Als het beton nog vloeibaar is maken we het vlak. Met een laser zorgen we ervoor dat we de goede hoogte krijgen en met een rei verdelen we het beton over de oppervlakte. We starten met vlinderen, ook wel monoliet afwerken genoemd, als de betonvloer voldoende is uitgehard en het beton beloopbaar is met een zware vlindermachine.

De vlindermachine is een apparaat met vier bladen die ronddraaien. Door het vlinderen drukken we de grove kiezels naar beneden en verwijderen we kleine oneffenheden. Op deze manier verdichten we de oppervlakte.

betonvloer afwerken, vlinderen beton, vloer vlinderen

Betonvloer afwerken met kleur

Als u heeft gekozen voor een betonvloer op kleur, brengen we kleurpigmenten aan tijdens het afwerken. Wanneer dit niet gebeurt is de kleur van de betonvloer afhankelijk van de kleur van verschillende ingrediënten waaronder het zand. Dat kan de ene keer meer geel zijn als het zand uit de Maas komt en de andere keer meer grijs als het uit de Rijn komt. Wilt u het niet van het zand af laten hangen dan kunt u van tevoren een kleur kiezen die we tijdens het vlinderen toevoegen. We strooien tijdens het vlinderen kleurpigmenten over de vloer die we er met het vlinderen inwrijven. De kleur is een combinatie van hard gesteente, graniet, natuurlijke pigmenten en cement. Voorbeelden van deze kleuren zijn basisgrijs, middengrijs, donkergrijs of antraciet. Het is ook mogelijk kleuren te mengen op percentage, dus 50% basisgrijs met 50% zandkleur bijvoorbeeld.

Gekleurde betonvloer, kleur in beton, kleurpigment beton

Betonvloer afwerken met impregneermiddel

Na het vlinderen en eventueel toevoegen van kleur moet de betonvloer eerst verder uitharden. De vloer heeft nog een donkerdere kleur dan de uiteindelijke kleur door het vocht dat erin zit. Na een paar dagen (opnieuw afhankelijk van het weer) mag de betonvloer afgedekt worden met stucloper. Dit zorgt voor bescherming tijdens de andere bouwwerkzaamheden en het vertraagt het droogproces waardoor er minder kans op scheurvorming is. Met name in de zomer.

Zodra de vloer helemaal uitgehard is kan er geïmpregneerd worden. Dit zorgt ervoor dat de vloer voor 95% vuil- en vochtafstotend is. Vindt u het niet erg als vlekken zichtbaar blijven in de vloer dan hoeft het niet, maar als u dit niet mooi vindt adviseren wij de vloer te beschermen met impregneermiddel. Zonder deze laag is de vloer voor zo’n 85% vuil- en vochtafstotend.

Bij het impregneren schuren we eerst de vloer op en vervolgens maken we de betonvloer stofvrij en schoon. Daarna verdelen we het impregneermiddel in de vloer. Let er wel op dat voordat wij komen de betonvloer al goed schoongemaakt is en vrij van bouwvervuiling.

Het onderhoud van een afgewerkte betonvloer

In het kort zijn de drie stappen van het afwerken van een betonvloer:

  • Vlinderen
  • Op kleur brengen
  • Impregneren

Een week na het impregneren is de betonvloer helemaal klaar kunt u er meubels op plaatsen en de vloer stofzuigen en dweilen. Wekelijkse reiniging met schoonmaakmiddel en onderhoudsmiddel zorgt ervoor dat de beschermlaag intact blijft. Na een jaar of zeven raden wij aan om de vloer opnieuw te impregneren.

Ook een gevlinderde betonvloer in uw woning?

We hopen dat u een goed beeld heeft van het afwerken van een betonvloer, maar mocht u een vraag hebben of meer informatie willen over een betonvloer in uw huis dan helpen we u graag. U kunt ons telefonisch en per mail bereiken of een bericht achterlaten via de website.
Contact

Ons meest recente werk