Wanneer je een betonvloer wilt laten storten in de woonkamer is het fijn om een beetje te weten waar je aan toe bent. Hoe dik moet de vloer zijn bij welke ondergrond, hoe wordt het beton eigenlijk naar binnen gebracht en hoe wordt de vloer op kleur gebracht?
De woonkamer is één van de meest gekozen locaties voor het laten storten van een betonvloer. Vinden we ook niet zo gek. Een gevlinderde betonvloer is niet alleen kras- en slijtvast, maar ook nog eens erg energiezuinig in combinatie met vloerverwarming. Daarnaast is de vloer onderhoudsvriendelijk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de waanzinnige looks van de betonvloer!
Minimale dikte betonvloer
Bij het storten van een betonvloer in de woonkamer is er een bepaalde dikte vereist. Dat is in elk geval altijd minimaal 7 centimeter, inclusief wapening en vloerverwarming.
Direct op constructievloer
Bij een nieuwbouwhuis is het voordeel dat de betonvloer direct op de constructievloer gestort kan worden. Daardoor heb je geen zandcement dekvloer meer nodig en heb je aan de minimaal 7 centimeter voldoende. Als de betonvloer 7 centimeter wordt is het wel belangrijk dat leidingen elkaar niet kruisen.
Op constructievloer met isolatie
Ben je een bestaand huis aan het verbouwen dan kan het zijn dat er een constructievloer met daarop isolatie ligt. In deze situatie heb je minimaal 9 centimeter betonvloer nodig om een sterke constructie te krijgen én hol klinken te voorkomen.
Als vervanging van houten vloer
Als er een houten vloer met kruipruimte aanwezig is, is het mogelijk de houten vloer te vervangen door een betonvloer. De kruipruimte kan gevuld worden met zand en isolatiemateriaal. Daarop komt de betonvloer, die in dat geval minimaal 12 centimeter dik moet zijn met dubbele wapening. Daardoor is het een constructievloer en woonvloer in één.
Kleuren betonvloer storten woonkamer
Een betonvloer heeft van zichzelf een grijzige, bruine of gelige kleur. Het bijzondere is dat die kleur bij elke vloer weer varieert. De kleur wordt namelijk mede bepaald door de kleur van het zand dat die dag gebruikt is om het beton te maken. Dat kan wat meer naar een gelige tint neigen of wat meer naar een grijze tint. Als het zand uit de Rijn komt heb je bijvoorbeeld grijzer zand en komt het uit de Maas, dan is het wat geler zand.
We kunnen ons voorstellen dat je de kleur van de gestorte betonvloer in je woonkamer daar niet van af wilt laten hangen. Daarom kunnen we de toplaag van de betonvloer op kleur brengen. We gebruiken daarvoor kleurpigmenten die we er tijdens het vlinderen instrooien. Bij deze kleurpigmenten is er de keuze uit meerdere grijstinten of zandkleurige tinten en die kunnen we ook weer in een gewenste verhouding mixen.
Hoe gaat het storten van een betonvloer in de woonkamer eraan toe?
Als je hebt gekozen voor een betonvloer, vraag je je wellicht af hoe dat beton in je woonkamer komt. Dit zijn in grote lijnen de stappen van ná de voorbereiding zoals wapening tot eindresultaat:
Vrachtwagen met beton
We beginnen vroeg in de morgen en rond 07.15 uur arriveert de vrachtwagen met beton uit een lokale betoncentrale. Met een grote slang van een betonpomp wordt dit nog vloeibare beton in de woonkamer gestort. We verdelen het in de ruimte, zodat er vast een redelijk gelijke laag ontstaat en brengt het beton met een laser op de goede hoogte. Oh, en de wanden plakken we van tevoren natuurlijk goed af!
Vlinderen en op kleur brengen
Het beton moet nu eerst wat uitharden. Bij warm en droog weer gaat dat sneller dan bij koud en vochtig weer. Bij geschikt weer kunnen we na een uur of paar uur beginnen met vlinderen. Met een vlindermachine zorgen we dat de grove delen uit het beton naar onderen gaan, waardoor de fijne deeltjes boven komen. Dit zorgt voor een gladde, verdichte toplaag.
Wanneer je hebt gekozen voor een betonvloer op kleur is dit ook het moment dat we de kleurpigmenten toevoegen. Door ze mee te vlinderen harden ze mee uit in de toplaag.
Afdekken en uitharden
Na ongeveer drie dagen moet de vloer afgedekt worden met stucloper. Dat hangt af van de temperatuur. Eventuele andere werkzaamheden kunnen nu plaatsvinden. Wanneer de stucloper eraf gaat, kan de vloer geïmpregneerd worden. Impregneren is optioneel, maar we raden het wel aan. Het maakt de vloer voor 95% vuil- en vochtafstotend. Zonder impregneren is dit ongeveer 85%. Je kunt de vloer dan vergelijken met onbehandeld natuursteen. Wanneer je ons de vloer laat impregneren, krijg je daar garantie op. Maar je kunt er ook voor kiezen het zelf te doen.
Wil je meer weten of onze vloeren komen bekijken?
Hopelijk heb je een beetje een idee hoe het storten van een betonvloer in de woonkamer eraan toegaat. Maar we kunnen het ons ook helemaal voorstellen als je nog vragen hebt. Bel of mail dan gerust. En als je onze vloeren nog niet gezien hebt, ben je natuurlijk van harte welkom voor een afspraak in de showroom!
Afspraak maken