SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Gevlinderde woonbeton vloer in de woonkamer

Betonvloer op zand isoleren: constructievloer en woonvloer ineen

Ben je bezig met een grote renovatie of wordt jouw huis nieuw gebouwd én wil je mooie gevlinderde betonvloer? Dan denk je er misschien over een betonvloer op zand te laten storten. Wat ons betreft een heel goed idee, want met een betonvloer op zand heb je een constructievloer en woonvloer ineen. En je kunt het in z’n geheel aan ons uitbesteden. Maar hoe moet je een betonvloer op zand isoleren? Dat vertellen we je in dit blogartikel.

Wanneer je graag een woonbetonvloer wilt en je ook de ondervloer nog moet aanleggen, is een dikkere betonvloer het overwegen waard. Want een woonbetonvloer van minimaal 12 centimeter kan ook gelijk dienen als constructievloer.

betonvloer op zand isoleren, betonvloer laten storten, betonvloer huiskamer

De vloeropbouw bij een betonvloer op zand

Dit betekent dat je de aanleg van een losse constructievloer achterwege kunt laten en de betonvloer direct op zand kunt laten storten. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de vloer op de juiste manier wordt opgebouwd en uiteraard moet je een betonvloer op zand isoleren. We vertellen je hoe de vloeropbouw eruit komt te zien.

Een stabiel zandbed op de juiste hoogte

De ondergrond bestaat dus uit zand. Dit noemen we ook wel een zandbed. Hierbij is het van belang dat het zandbed vlak en stabiel is. Ook moet het zand op juiste hoogte zijn. Wanneer dit allemaal het geval is, kunnen we verder met het isoleren van de betonvloer op zand. Vanaf deze stap kunnen we alles voor je uit handen nemen.

Betonvloer op zand isoleren

Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst. PIR heeft de beste kwaliteit, kost het meest en is het dunst. De keuze voor een van deze vormen van isolatie maak je dus eerst op basis van de ruimte die er is en daarna kun je bij voldoende ruimte nog kiezen voor de gewenste kwaliteit en prijs.

Bouwfolie voor een zwevende betonvloer

Na het isoleren van de betonvloer op zand leggen we bouwfolie op de isolatieplaten. De dikte van de vloer (minimaal 12 centimeter) meten we vanaf deze bouwfolie. De folie scheidt de isolatielaag van de vloer, waardoor  losgelaten bolletjes isolatie of ander vuil niet in het vloeibare betonmengsel kunnen gaan drijven.

Betonvloer op zand isoleren voor vloerverwarming

Maar voordat we bij het beton storten aankomen, bereiden we de vloer eerst verder voor. Omdat de vloer ook constructief sterk genoeg moet zijn is dubbele wapening nodig. Op de bouwfolie brengen we wapeningsnetten op afstandhouders aan, daarop komt de vloerverwarming en vervolgens supportliggers met weer wapeningsnetten. Supportliggers houden de wapening op de juiste hoogte en kunnen onder de wapening geplaatst worden, maar ook tussen twee lagen betonnetten. Nu kunnen we het beton storten.

Lees ook: Betonvloer met vloerverwarming: de perfecte combi!

vloerverwarming in beton, vloerverwarming in betonvloer

Betonvloer op zand isoleren- alle stappen samengevat:

  • Een stabiel zandbed creëren op de juiste hoogte.
  • De betonvloer op zand isoleren met EPS, XPS of PIR.
  • De isolatieplaten afdekken met bouwfolie.
  • Wapeningsnetten op afstandhouders
  • Vloerverwarming
  • Wapeningsnetten op supportliggers
  • Betonstorten.

Alles vanaf het isoleren van de vloer kun je aan ons uitbesteden. Wanneer er een stabiel zandbed is, doen wij de rest! Natuurlijk kun je er ook voor kiezen bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren.

Lees ook: Betonvloer laten storten: hoe gaat dat en wat kost het?

Hopelijk zijn je vragen over een betonvloer op zand isoleren beantwoord. Wil je graag een gevlinderde betonvloer als constructievloer? Neem gerust contact op voor meer informatie. Je kunt ook direct een afspraak maken voor een bezoek aan onze showroom. De koffie staat klaar!
Ik wil contact opnemen

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.Actuele prijzen

Zoals u begrijpt, zijn ook in onze branche de prijzen op dit moment variabel. Neem contact met ons op voor onze actuele prijzen.