SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Gevlinderde woon betonvloer in Horst gecombineerd met een zwarte keuken, houten balken aan het plafond en witte en groene wanden

Betonvloer op zand isoleren: constructievloer en woonvloer ineen

Ben je bezig met een grote renovatie of wordt je huis nieuwgebouwd én wil je een mooie gevlinderde betonvloer? Dan denk je er misschien over een betonvloer op zand te laten storten. Wat ons betreft een heel goed idee, want met een betonvloer op zand heb je een constructievloer en woonvloer ineen. En je kunt het in z’n geheel aan ons uitbesteden. Maar hoe moet je een betonvloer op zand isoleren? Dat vertellen je in dit artikel.

Wanneer je graag een woonbetonvloer wilt en je ook de ondervloer nog moet aanleggen, is een dikkere betonvloer het overwegen waard. Want een woonbetonvloer van minimaal 12 centimeter kun je ook meteen gebruiken als constructievloer.

Heb je vragen of wil je liever overleggen over wat je het beste kunt doen in jouw situatie? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.
contact

De vloeropbouw bij een betonvloer op zand

Dat betekent dus dat je de aanleg van een losse constructievloer achterwege kunt laten en de betonvloer direct op zand kunt storten. Daarbij is het belangrijk dat de vloer de juiste opbouw heeft en dat je de betonvloer op zand isoleert. Hieronder vertellen we je hoe de vloeropbouw eruit komt te zien:

1. Een stabiel zandbed op de juiste hoogte

De ondergrond bestaat dus uit zand. Dit noemen we ook wel het zandbed. Hierbij is het belangrijk dat het zandbed vlak en stabiel is. Ook moet het zand op juiste hoogte zijn. Wanneer dit allemaal gedaan is, leggen we isolatie op het zandbed. Vanaf het leggen van de isolatie kunnen we alles voor je uit handen nemen.

2. Betonvloer op zand isoleren

Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst. PIR heeft de beste kwaliteit, kost het meest en is het dunst. De keuze voor een van deze vormen van isolatie maak je dus eerst op basis van de ruimte die er is en daarna kun je bij voldoende ruimte nog kiezen voor de gewenste kwaliteit en prijs.

3. Bouwfolie voor een zwevende betonvloer

Na het isoleren van de betonvloer op zand leggen we bouwfolie op de isolatieplaten. De dikte van de vloer (minimaal 12 centimeter) meten we vanaf deze bouwfolie. De folie scheidt de isolatielaag van de vloer, waardoor losgelaten bolletjes isolatie of ander vuil niet in het vloeibare betonmengsel gaat drijven.

4. Betonvloer op zand isoleren voor vloerverwarming

Maar voordat we bij het beton storten aankomen, bereiden we de vloer eerst verder voor. Omdat de vloer ook constructief sterk genoeg moet zijn is dubbele wapening nodig. Op de bouwfolie brengen we wapeningsnetten op afstandhouders aan, daarop komt de vloerverwarming en vervolgens supportliggers met weer wapeningsnetten. Supportliggers houden de wapening op de juiste hoogte en kunnen onder de wapening geplaatst worden, maar ook tussen twee lagen betonnetten. Nu kunnen we het beton storten.
Offerte aanvragen

vloerverwarming in beton, vloerverwarming in betonvloer, betonvloer op zand isoleren

Betonvloer op zand isoleren- alle stappen samengevat:

  • Een stabiel zandbed creëren op de juiste hoogte;
  • De betonvloer op zand isoleren met EPS, XPS of PIR;
  • De isolatieplaten afdekken met bouwfolie;
  • Wapeningsnetten op afstandhouders;
  • Vloerverwarming;
  • Wapeningsnetten op supportliggers;
  • Beton storten en vlinderen.

De hele opbouw vanaf het isoleren van de vloer kun je aan ons uitbesteden. Wanneer er een stabiel zandbed is, doen wij de rest! Natuurlijk kun je er ook voor kiezen bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren.

Lees ook: Betonvloer laten storten: hoe gaat dat en wat kost het?

Stel je vraag of kom langs in Opheusden

Hopelijk zijn je vragen over een betonvloer op zand isoleren beantwoord. Wil je graag een gevlinderde betonvloer als constructievloer? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak in onze showroom. Dan zorgen wij dat er een adviseur én de koffie klaarstaat.
Afspraak maken

Verder lezen: Vloerverwarming in beton of zandcement? Het verschil in energiezuinigheid uitgelegd