SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Gevlinderde betonvloer in de keuken

Beton vlinderen: uitleg over het afwerken van gevlinderde betonvloeren

Je hebt je oog laten vallen op een gevlinderde betonvloer en dat begrijpen wij als geen ander! Je wilt dan natuurlijk meer weten over deze prachtige, karakteristieke vloer. In dit blogartikel vertellen we je alles over beton vlinderen. Uiteraard kun je al je vragen stellen bij een bezoek aan de showroom of telefonisch/per mail, maar we kunnen ons ook voorstellen dat het fijn is om sommige informatie even na te lezen.

Een gevlinderde betonvloer is een prachtige, industriële vloer. Deze kras- en slijtvaste vloer heeft een mooi, gewolkt effect. Dat effect ontstaat door het bewerken van de vloer met een vlindermachine. Maar wat is dat eigenlijk, het vlinderen of polieren van beton? En wat kost het? En hoe gaat dat vlinderen buiten bij een terras? Je leest hier 7 vragen met antwoorden over beton vlinderen.
Brochure bekijken

Gevlinderde woon betonvloer in een vrijstaande woning in Hoogblokland

1. Wat is beton vlinderen?

Beton vlinderen is het afwerken van een gestorte betonvloer. Het wordt ook wel polieren of monolithisch afwerken genoemd. Even een technische uitleg: Door te vlinderen met een vlindermachine wrijven we de grove delen in de vloer naar beneden en verdwijnen kleine oneffenheden. Fijne deeltjes blijven dan over waardoor de typische, gladde en unieke bovenlaag ontstaat.

2. Waarom beton vlinderen?

Beton vlinderen zorgt ervoor dat je betonvloer een mooie, gladde afwerking krijgt. Ook het typisch gewolkte effect van een betonvloer ontstaat door het vlinderen. Vlinderen is een onmisbare stap bij het maken van een betonvloer. Het geeft de betonvloer niet alleen een verdichte toplaag, maar het geeft ook de stoere en industriële uitstraling aan de betonvloer. Wanneer je een betonvloer niet zou vlinderen heb je alleen een ruwe en onbewerkte vloer in plaats van de stoere, industriële vloer.

Eclectische woonkamer, eclectisch interieur, eclectische woonstijl, betonvloer

3. Wat zijn de stappen van beton vlinderen?

Wanneer we bij jou een betonvloer mogen maken, wil je natuurlijk weten hoe dat eraan toegaat. We vertellen je hier stap voor stap hoe het vlinderen in z’n werk gaat.

Nadat het beton gestort is, wachten we eerst tot het zover uitgehard is dat het beton beloopbaar is en we er met onze vlindermachines op kunnen. Hoe snel dit is, hangt af van het weer, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Op een lekkere zomerdag gaat het een stuk sneller dan op een natte regenachtige herfstdag. (Vooral) in de winter is het nodig de ruimte te verwarmen (minimaal 15°C) om de eerste fase van het drogen te versnellen.

Een gladde vloer

We blijven in de tijd tussen het drogen van de vloer en de start van het vlinderen altijd op locatie. Zo kunnen we jouw droomvloer in wording goed in de gaten houden. Als de betonvloer droog en hard genoeg is om erop te kunnen lopen, is hij klaar voor het vlinderen en gaan we aan de slag. Met een vlindermachine gaan we meerdere keren over de vloer heen, net zolang tot de vloer helemaal glad en afgewerkt is.

Beton vlinderen: de vlindermachine

De vlindermachine is misschien wel ons belangrijkste gereedschap. Ben je benieuwd een vlindermachine werkt? We vertellen je graag tot in detail wat vlinderen is. Klaar voor een technisch verhaal? Als je dat niet bent, lees dan verder onder de foto.

Wanneer we beginnen met vlinderen, gebruiken we de eerste paar ronden een dichte, ronde plaat onder de vlindermachine. Deze ronde plaat gebruiken we om het draagvlak te vergroten als de betonvloer nog nat is. Daarmee schuren we de betonvloer om grove delen naar beneden te wrijven en kleine oneffenheden te verwijderen.

Als de betonvloer te droog is om te schuren, verwijderen we de dichte ronde plaat en gebruiken we een onderstel met spanen die verstelbaar zijn. Hoe hoger de spanen gesteld worden hoe dichter je de betonvloer kunt vlinderen. Met dit onderstel blijven we spanen tot de vloer voldoende is uitgehard en een verdicht glanzend resultaat heeft.

beton glad maken

Geluid van beton vlinderen

De vlindermachines zijn benzine aangedreven en het vlinderen is qua geluid te vergelijken met een grasmaaier. We noemen dit bewust even omdat het kan zijn we tot laat in de avond bezig zijn om jouw droomvloer te maken. Goed om dan even van tevoren de buren een seintje te geven. En natuurlijk ook omdat er diezelfde dag zwaar verkeer in de straat komt.

Stucloper

Wanneer het vlinderen klaar is, kan er na een paar dagen stucloper over de betonvloer. Welke dag dat is hangt af van de temperatuur. Andere werkzaamheden in huis kunnen nu uitgevoerd worden. Wanneer het stuken, schilderen en andere klussen af zijn, kan de stucloper er weer af. De stucloper mag maximaal 3 maanden achter elkaar op de vloer blijven liggen. De vloer moet nu zo’n drie weken uitharden en drogen. Daarna impregneren we de vloer. Het matte en transparante impregneermiddel beschermt de vloer.

betonnen vloeren, gevlinderde betonnen vloer, gevlinderde betonnen vloer woonkamer

4. Hoe komt de kleur in het beton?

Heb je gekozen voor een betonvloer op kleur? Tijdens het vlinderen strooien we ook de kleurpigmenten in de eerste paar millimeter van de vloer. Deze pigmenten (keuze uit zandkleur en verschillende grijstinten) geven de juiste kleur aan de vloer. Doordat we ze mee-vlinderen ontstaat er een goede, sterke en slijtvaste toplaag op kleur.

5. Wat is de droogtijd vóór en na het beton vlinderen?

Je wilt natuurlijk graag dat jouw betonvloer zo snel mogelijk klaar is voor gebruik. Maar geduld is een schone zaak. Het drogen van een betonvloer is een proces, waarbij je niet anders kunt doen dan de vloer z’n werk laten doen. Het duurt een paar weken voordat de betonvloer klaar is voor gebruik. Je kunt al wel op de betonvloer met stucloper lopen.

Bij het vlinderen hebben we ook te maken met dit proces. Na het storten moet de betonvloer eerst een tijdje rusten, totdat we er met onze vlindermachines op kunnen lopen. Dit duur meestal een paar uur, afhankelijk van het weer. In de zomer, bij warm weer, kan het zelfs zo zijn dat we gelijk of al na een half uur kunnen beginnen met vlinderen.

Droogtijd na het vlinderen van beton

Na het vlinderen begint het echte uitharden pas echt. Het is in de meeste gevallen verstandig om de betonvloer af te dekken met een stucloper. Wanneer dit kan is hangt ook weer af van de temperatuur. Meestal is het na zo’n 3-5 dagen. Verdere bouw- en verbouwwerkzaamheden kunnen nu doorgaan. Wanneer alles in huis klaar is, is het tijd om de stucloper van de vloer af te halen. Zo’n vier weken na het weghalen van de stucloper is de vloer verder uitgehard en droog genoeg om de betonvloer te impregneren.

Droogtijd impregneermiddel

Ons matte, transparante impregneermiddel zorgt ervoor dat de vloer voor 95% dicht wordt! We raden dus altijd aan om een betonvloer te (laten) impregneren. Na deze behandeling kun je de volgende dag al met sokken of blote voeten op de vloer lopen. Na een week is de impregneerlaag helemaal uitgehard en is de vloer klaar voor gebruik. Yes! Tijd om de meubels te plaatsen en te gaan genieten van je waanzinnig mooie, nieuwe vloer!

Leestip: Wat is de droogtijd van een betonvloer? 

6. Hoe werkt beton vlinderen buiten, bij een terras of oprit?

Een betonnen terras of oprit is een superstrakke afwerking voor in de tuin. Met een oprit of terras van beton creëer je een moderne look, waarbij er veel mogelijkheden zijn qua design. Ook is het natuurlijk een mooie combinatie met een betonvloer binnen.

Het storten van beton buiten gaat niet anders dan binnen, maar er zijn wel wat verschillen in het voorbereiden en afwerken. Zo moet er buiten een bekisting komen en is het storten en vlinderen van een betonnen terras of oprit afhankelijk van het weer. En dat heeft te maken met het drogen. Wanneer het regent of koud is, droogt een betonvloer niet snel genoeg.

Bij regen, vorst of een te lage temperatuur is het daarom niet mogelijk om een terras of oprit van beton te maken. We maken betonvloeren buiten alleen op droge dagen in de maanden zónder ‘r’ in de naam: van mei tot en met augustus.

Invloed van het weer en bouwplanning

Wil je graag een betonnen terras of oprit? Houd er dan dus rekening mee dat we die alleen in mei tot en met augustus kunnen maken. Daarbij blijft het weer van invloed. Natuurlijk maken we op tijd een afspraak met je, maar wanneer het die dag giet van de regen, zullen we het een dag/paar dagen moeten opschuiven.

Naast de invloed van het weer gaat het vlinderen van een terras of oprit precies hetzelfde als het vlinderen van een betonvloer binnen.

terras van beton

7. Wat kost beton vlinderen?

Nu je alles weet over het vlinderen van een betonvloer ben je misschien nog benieuwd naar de prijs van zo’n prachtige, industriële vloer. Wil je weten wat een gevlinderde betonvloer of een betonnen terras of oprit kost in jouw situatie? Maak gebruik van onze rekentool! Je beantwoordt een paar vragen over het soort vloer en het aantal vierkante meters en ontvangt meteen een prijs in je mail. Makkelijk toch?
Prijs berekenen

Beton vlinderen video

Ben je meer van de bewegende beelden dan van tekst? In deze video op Youtube zie je precies hoe we een betonvloer vlinderen.

Gevlinderde betonvloer uitzoeken in de showroom

Zie jij een gevlinderde betonvloer al helemaal voor je in jouw huis? Maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom om jouw droomvloer uit te kiezen! We laten je graag alle kleuren en soorten gevlinderde betonvloeren zien. Kom je snel langs?
Afspraak maken

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.Actuele prijzen

Zoals u begrijpt, zijn ook in onze branche de prijzen op dit moment variabel. Neem contact met ons op voor onze actuele prijzen.