SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

In verband met de bouwvak zijn wij week 31 & 32 gesloten. Vanaf maandag 12 augustus zijn we weer bereikbaar en staan we weer voor u klaar. Fijne vakantie! ×

Gevlinderd betonvloer in boerderij met woonkeuken Rijswijk, woonbeton woonkeuken

Wapening voor een betonvloer op zand

Als je nog geen ondervloer hebt, is het mogelijk een betonvloer met wapening op zand te storten. We noemen dit een constructieve vloer. Hoe zit het met de wapening van een betonvloer op zand? We leggen je er graag alles over uit!

Wat is wapening en waar is het voor nodig?

Misschien ben je al helemaal op de hoogte van hoe een betonvloer gestort wordt en wat wapening is, maar voor de zekerheid leggen we het nog even uit.

Beton is een mengsel van cement, zand, grind, water en een aantal ‘geheime’ ingrediënten dat vloeibaar wordt aangebracht en vervolgens uithardt. Dit uitgeharde beton kan heel goed tegen drukkrachten, oftewel tegen in elkaar gedrukt worden. Maar als er bijvoorbeeld door wisselingen in temperatuur trekkrachten zijn, kan het beton gaan scheuren. Dat is waarom er wapening nodig is.

Wapening bestaat uit gevlochten netten van staal die ervoor zorgen dat het beton sterker wordt. En dat vermindert de kans op scheuren. ‘Vermindert’, want er blijft altijd een kans.

Lees daarover meer in onze blog over scheuren in beton.

betonvloer storten en vlinderen

Wapening betonvloer op zand

Als je in een nieuwbouwhuis/aanbouw of door een verbouwing nog geen ondervloer in huis hebt is het mogelijk de betonvloer op zand te storten. En dat heeft zelfs voordelen. Door een betonvloer met wapening op zand te storten wordt het een woonvloer en constructieve vloer in één. Omdat het ook de functie van constructieve vloer heeft moet de vloer minimaal 12 centimeter dik zijn en is er dubbele wapening nodig.

Een ander voordeel van betonvloer met wapening op zand is dat je de vloer ook gelijk kunt isoleren en vloerverwarming aan kunt leggen. Een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming is een super energiezuinige combinatie. Beton houdt warmte al lang vast en door de isolatie heb je ook geen warmtevlies van onderaf. En je hebt op koude dagen dus altijd een gelijkmatig verwarmde ruimte, waar je met minimale stookkosten maximaal resultaat hebt.

Lees meer over de ideale combinatie van een betonvloer met vloerverwarming.

wapening betonvloer op zand, gevlinderde betonvloer, woonbeton vloer

Hoe wordt de dubbele wapening aangebracht?

Een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming en dubbele wapening bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Stabiel zandbed op de juiste hoogte; (dit moet voor wij komen in orde zijn)
  • Isolatiemateriaal;
  • Folie;
  • Wapening;
  • Vloerverwarming;

Afgezien van het zandbed kunnen wij al deze onderdelen realiseren. Dus ook het isoleren en de vloerverwarming. Bij de isolatie gaat het dan om XPS-, EPS- of PIR-platen. Wanneer alle bovenstaande onderdelen zijn opgebouwd kunnen we het beton storten.

Welke isolatie je het beste kunt gebruiken in jouw situatie lees je hier.

Wapening betonvloer op zand buiten

Wil je graag (ook) buiten van een prachtige én praktische betonvloer genieten? (En dus nooit meer onkruid uit voegen hoeven krabben?) Goed nieuws: bij een terras of oprit is het mogelijk een betonvloer met wapening direct op zand te storten. Bij een terras moet de vloer een minimale dikte van 15 centimeter hebben en bij een oprit is dit 20 centimeter.

Voor het storten van de buiten betonvloer met wapening op zand maken we een bekisting die als mal werkt voor het storten. Hierdoor is het mogelijk om de betonvloer in alle mogelijke vormen te storten. Afhankelijk van de dikte van de betonvloer is er enkele of dubbele wapening nodig.

betonnen terrasvloeren, beton terras, Gevlinderd betonnen terras in Eindhoven

Wil je ook een betonvloer met wapening op zand?

Lijkt het je ideaal om de betonvloer met wapening direct op zand te laten storten? Neem contact met ons op voor meer informatie of om een plan te maken voor het storten van jouw betonvloer of terras!

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.