Wat is een zwevende betonvloer?
Een zwevende betonvloer is een vloer die niet direct hecht aan de onderliggende constructievloer. Tussen beide vloeren zit een scheidingslaag, in de vorm van reflectiefolie. Deze folie werkt isolerend en zorgt ervoor dat de twee vloeren niet op elkaar gaan werken. Dit kan namelijk zorgen voor extreme scheurvorming.
Waarom kiezen voor een zwevende betonvloer?
Een betonvloer biedt verschillende voordelen:
- Strakke, naadloze uitstraling;
- Onderhoudsvriendelijk;
- Perfect in combinatie met vloerverwarming;
- Minder kans op extreme scheurvorming.
Betonvloer versus cementdekvloer: de verschillen
Een zwevende, gevlinderde betonvloer verschilt enorm ten opzichte van een cementdekvloer:
Cementdekvloer | Gevlinderde betonvloer | |
Doel van de vloer: | Onderlaag voor de eindafwerking | Constructievloer en eindafwerking in één |
Afwerking: | Nog een extra afwerkvloer nodig | Door het vlinderen is de gevlinderde betonvloer direct de eindafwerking |
Dikte: | 3-7 centimeter dik | Minimaal 7 centimeter dik |
Warmte: | Meer warmte nodig om warm te worden en warm te blijven | Minder warmte en lagere temperaturen nodig om op te warmen en warm te blijven. |
Opbouw van een betonvloer
De opbouw van een betonvloer kan variëren. In onderstaand geval gaan we ervan uit dat er al een constructieve vloer ligt:
- Constructievloer: Wanneer de constructievloer al aanwezig is, kunnen we hierop de reflectiefolie aanbrengen;
- Reflectiefolie: Op de constructievloer leggen we reflectiefolie. De folie zorgt ervoor dat de vloeren losliggen van elkaar. Zo creëren we een zwevende betonvloer;
- Vloerverwarming: Op de folie plaatsen we de vloerverwarming. De vloerverwarming wordt vastgemaakt aan bindnetten;
- Wapening: Op de vloerverwarming leggen we de wapening. Dit zorgt voor een sterke gevlinderde betonvloer;
- Gestorte betonvloer: We storten het beton door middel van een betonpomp de woning in. Na het storten laten we de betonvloer deels uitharden voordat we de betonvloer kunnen vlinderen.
- Afwerking door vlinderen: Wanneer de betonvloer voldoende is uitgehard starten we met het vlinderen met vlindermachines. Door de betonvloer te vlinderen ontstaan er kleurschakeringen en creëren we een verdichte toplaag;
- Impregneren: Na het vlinderen moet de betonvloer drogen. Na een aantal weken is de betonvloer helemaal droog. Nu kunnen we de vloer impregneren. Dit verhoogt de dichtheid van de betonvloer tot ca. 95%.

Lees voor meer informatie over verschillende opbouwen deze tekst:
Opbouw betonvloer: stap voor stap
Toepassingen van een zwevende betonvloer
Een betonvloer kan in verschillende situaties toegepast worden. Zo is een zwevend beton ideaal in renovaties maar ook in nieuwbouwwoningen. Een gevlinderde betonvloer kan zelfs doorgelegd worden naar het gevlinderd betonnen terras buiten!
Veelgestelde vragen over zwevende betonvloeren
Is een zwevende betonvloer geschikt voor vloerverwarming?
Ja, zeker! Een betonvloer combineert perfect met vloerverwarming en werkt ook nog eens isolerend.
Hoe dik moet een zwevende betonvloer zijn?
De gemiddelde dikte van een betonvloer is tussen de 7-12 centimeter. Deze dikte is afhankelijk van de situatie, toepassing en ondervloer.
Kan ik een zwevende betonvloer in een bestaande woning aanbrengen?
Ja! Wanneer er voldoende opbouwhoogte is, kan een zwevende betonvloer in een bestaande woning aangebracht worden. Vraag ons gerust om advies!
Wat kost een zwevende betonvloer?
Een gevlinderde betonvloer kost tussen de €100,- en €160,- per vierkante meter. Deze prijs is afhankelijk van de dikte, afwerking en het aantal vierkante meters dat u afneemt. Vraag hier een prijs op maat op:
Offerteformulier
Benieuwd of een zwevende betonvloer bij uw project past?
In onze showroom laten we graag verschillende afwerking zien en geven we u inzicht in de technische details. We denken graag met u mee over een passende oplossing.
Afspraak maken