SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

pu gietvloer eettafel, eetkamer pu gietvloer

Wat is PU?

PU gietvloer, leefbeton, smeerbeton, betonlookvloer en ga zo maar door. Er zijn ontzettend veel benamingen voor hetzelfde product en dat geeft verwarring. Om deze verwarringen uit de wereld te helpen schrijven we deze blog! Hierin nemen we de PU gietvloeren onder de loep. Wat is PU, hoe brengen we het aan en wat is het kostenplaatje? Lees snel verder en kom erachter.

Het ontstaan van de gietvloer

Van origine is een PU gietvloer een industriële vloer. Deze werd geplaatst in ziekenhuizen, sportscholen en farmaceutische gebouwen. Dat komt omdat dit type gietvloer eenvoudig is in onderhoud, geluiddempend is en zorgt voor eens strak geheel.

In verloop van tijd is de particuliere vraag naar gietvloeren toegenomen. Inmiddels is het een populair vloersoort. Echter, de particulier wilde de vloer minder steriel. Daarom is het bij een PU gietvloer mogelijk om meerdere kleuren met elkaar te mengen. Op deze manier ontstaat er een gewolkt effect. Vandaar de benaming: betonlook vloer. Een andere term voor de betonlook variant is leefbeton of woonbeton. Deze termen gebruiken wij verder niet omdat deze termen voor veel verwarring zorgen.

De basis van de gietvloer

Een PU gietvloer is een vloer op basis van Poly Urethaan. Dit is een kunststof. Hierdoor is het een wat hardere vloer. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk te werken met natuurlijke oliën en pigmenten. Daarnaast is dit type gietvloer verkrijgbaar in twee soorten. Een aromatische en een alifatische variant. De aromatische variant is goedkoper, maar dit type zal in de loop van de tijd verkleuren. De alifatische variant daarentegen is wat duurder, maar deze is UV- bestendig. Om die reden plaatsen wij vrijwel altijd een alifatische gietvloer.

pu gietvloer, gietvloer pu

PU versus beton

Een PU gietvloer is een product dat valt onder de ‘betonlookvloeren’. Maar wat is PU nu precies? Doordat het onder de betonlook vloeren valt is het dus geen echte gevlinderde betonvloer. Dit type gietvloer is een zeer geschikt alternatief als je woning bijvoorbeeld niet genoeg ruimte heeft voor een gevlinderde betonvloer. Het kan ook zijn dat de kenmerken van echt beton niet passen bij jouw stijl. Met de kenmerken bedoelen we kleurnuances of lichte scheuren. Een PU vloer daarentegen is een zeer strakke en egale vloer.

Voordelen PU gietvloer

Benieuwd naar waarom een deze gietvloer dé geschikte vloer voor jou is? We sommen de voordelen hieronder voor je op:

 • Volledig naadloos;
 • Voelt warm en comfortabel aan;
 • Verkrijgbaar in iedere RAL- en NCS kleur;
 • Een vloeistofdichte vloer. Hierdoor zelfs toepasbaar in het douchegedeelte van de badkamer;
 • Geschikt in combinatie met vloerverwarming;
 • Werkt geluiddempend.

Waar dien je rekening mee te houden?

Naast de voordelen zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Geen enkele binnenvloer is perfect, zo ook een gietvloer niet. Hieronder lees je een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden:

 • Het gieten van de vloer neemt wat tijd in beslag. Een gietvloer bestaat uit ongeveer 5 lagen. Per dag brengen we één laag aan. Het gieten van je vloer neemt dus al snel een week tijd in beslag;
 • Enige geuroverlast tijdens het gieten van de PU vloer. Echter zijn we alleen zelf op locatie dus zal je hier geen last van hebben;
 • Bij bijvoorbeeld een beton ciré vloer kun je zelf aangeven hoe grof of rustig je de vloer wilt. Bij een PU gietvloer is dit niet mogelijk.

pu gietvloer keuken, keuken pu gietvloer

 

Werkwijze PU

Zoals hierboven aangegeven brengen we de gietvloer altijd in meerdere lagen aan. Per dag brengen we één laag aan. Dit doen we om het mooiste resultaat te behalen en voor de juiste hechting van de lagen. Hieronder geven we aan welke lagen we aanbrengen:

Met egaliseren:

 • 1e laag primer
 • 2e laag egaline
 • 3e laag epoxy
 • 4e laag PU gietvloer
 • 5e laag laklagen

Zonder egaliseren:

 • 1e laag epoxy
 • 2e laag PU gietvloer
 • 3e laag laklagen

Bovenstaande laagopbouw is de standaard laagopbouw. Afhankelijk van de ondervloer kan de laagopbouw afwijken. Uiteraard overleggen wij dit altijd met je!

Onderhoud PU gietvloer

Een gietvloer is onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Omdat een gietvloer diverse laklagen heeft is stofzuigen of stofwissen en regelmatig dweilen essentieel. Zo voorkom je krassen en beschadigingen in jouw gietvloer.

 • Gebruik voor het stofzuigen een parketzuigmond en voor stofwissen doeken die niet olie geïmpregneerd zijn;
 • Maak bij het dweilen gebruik van een PH neutraal schoonmaakmiddel en geen allesreiniger. PH neutrale schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld de Lecol Clean OH-49 of de harde vloerenreiniger;
 • Plaats goede schoon- en droogloopmatten bij zowel de voor- als achterdeur. Zowel binnen als buiten. Op deze manier houd je zand zoveel mogelijk buiten de deur;
 • Gebruik goede beschermvoetjes onder schuivend meubilair zoals stoelen, tafels en kasten. Wij adviseren hierin de beschermvoetjes van Scratch no More.

Prijsindicatie PU gietvloer

Als je van plan bent een PU gietvloer aan te schaffen, dan begrijpen wij dat de prijs een belangrijk onderdeel is. Daarom geven we je een indicatie van de prijs.

Wij bepalen de prijs van dit type gietvloer aan de hand van zogenoemde staffelprijzen. Dit zijn prijzen in een bepaalde afnamehoeveelheid. Des te meer PU je afneemt, des te voordeliger het uiteindelijk is.

Een prijsvoorbeeld gebaseerd op 100 m²:
Egaline: € 18,95 per m², incl. btw
PU gietvloer: € 97,00 per m², incl. btw

Bovengenoemde prijzen zijn een indicatie. Voor een gespecificeerde offerte nodigen wij je van harte uit in onze showroom te Opheusden. Na uw bezoek stellen wij een passende offerte voor je op.

Een PU gietvloer in je woning?

We hebben dit blog geschreven omdat we vaak de vraag kregen: wat is PU? In dit blog hebben we je alle belangrijke onderdelen van de PU gietvloer uitgelegd en we hopen dat je nu weet wat PU is! Ben je nieuwsgierig geworden of het mogelijk is in jouw woning? Of ben je benieuwd wat het kostenplaatje voor jou is? Bezoek dan geheel vrijblijvend onze showroom. Onze adviseurs staan graag voor je klaar om je alles te vertellen over de PU gietvloer.

Ik wil graag een afspraak maken

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
8.00 uur -12.30 uur - 13.00 uur - 17.00 uur
Zaterdag
09.00 uur - 15.00 uur (showroom alleen op afspraak geopend, kantoor gesloten)

Bezoek onze showroom alleen op afspraak. Op deze manier is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.Actuele prijzen

Zoals u begrijpt, zijn ook in onze branche de prijzen op dit moment variabel. Neem contact met ons op voor onze actuele prijzen.