SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Betonvloer schoonmaken, Gevlinderde woonbeton vloer in vrijstaande woning

Opbouw betonvloer met vloerverwarming in jouw situatie

Loop jij net als wij warm voor een gevlinderde betonvloer met vloerverwarming? Bij een bezoek aan onze showroom vertellen we je vanzelfsprekend precies hoe we die betonvloer storten, maar misschien ben je nu vooral op zoek naar wat meer informatie over de opbouw van een betonvloer met vloerverwarming.

Wanneer je een betonvloer wilt laten storten, komen daar meerdere keuzes bij kijken. Keuzes die te maken hebben met de uitstraling van de vloer, maar ook daarvoor al bij de ondergrond van een betonvloer.

Die opbouw is afhankelijk van de situatie van jouw woning, waarbij er drie scenario’s zijn:

 1. Geïsoleerde constructievloer aanwezig
 2. Constructievloer zonder isolatie aanwezig
 3. Er is nog geen constructievloer

opbouw betonvloer met vloerverwarming in huis

1. Geïsoleerde constructievloer aanwezig

Een constructievloer met isolatie is een uitstekende basis voor een gevlinderde betonvloer. Wanneer er onder de constructievloer al isolatie ligt, komt er tussen de constructievloer en de vloerverwarming alleen reflectiefolie. Dit reflecteert de warmte van de vloerverwarming, zodat je het warmteverlies verder verkleint.

Reflectiefolie op de constructievloer

Het reflectiefolie heeft nog een doel: het is een scheiding tussen de constructievloer en de gevlinderde betonvloer. De betonvloer wordt dus een zwevende vloer, waardoor er ruimte is voor de werking van beton in zowel de constructie- als woonbetonvloer.

Betonvloer met vloerverwarming

Boven op de reflectiefolie komt de vloerverwarming. Een gevlinderde betonvloer voelt van zichzelf koud aan. In de zomer houdt dat je huis langer koel. Door de vloerverwarming zit je er in de winter juist warmpjes bij.

Opbouw betonvloer met vloerverwarming: de wapening

Om de voorbereiding voor een gevlinderde betonvloer compleet te maken zijn er nog wapeningsnetten nodig. Wapening zorgt voor de stevigheid van een betonvloer. Wapening verkleint ook de kans op scheuren. Wanneer deze netten erin liggen, kan het beton gestort worden.

Opbouw betonvloer met vloerverwarming bij geïsoleerde constructievloer:

 • Geïsoleerde constructievloer
 • Reflectiefolie
 • Vloerverwarming
 • Wapeningsnetten
 • Beton

De dikte van de vloer (gemeten vanaf de reflectiefolie) moet in deze situatie minimaal 7 centimeter zijn. Wanneer in de vloer aanwezige leidingen kruisen met de vloerverwarming is er minimaal 9 centimeter nodig.

onderhoud gevlinderde woonbeton vloer, Gevlinderde vloer storten en vlinderen

2. Constructievloer zonder isolatie aanwezig

Wanneer je een constructievloer hebt zonder isolatie, raden we aan de vloer eerst te isoleren. De eerste stap is dan het isoleren van de vloer. Daarbij werken we met EPS, XPS of PIR. Misschien weet je gelijk waar we het over hebben, maar wellicht heb je helemaal geen ervaring met (ver)bouwen. Daarom vertellen we wat meer over de verschillende soorten isolatieplaten.

EPS, XPS of PIR?

Bij isolatie in de opbouw betonvloer met vloerverwarming vergelijken we:

 • isolatiewaarde
 • drukvastheid
 • de mate waarin het belast kan worden
 • de prijs

De drie vormen van isolatie zijn wat betreft deze kenmerken oplopend in kwaliteit: EPS (ook wel piepschuim of tempex) is het goedkoopst, maar je hebt meer dikte nodig om tot de juiste isolatiewaarde te komen en PIR is het dunst en kost meer. XPS zit er tussenin.

Dikte isolatie in opbouw betonvloer met vloerverwarming

Voor welke vorm je kiest is onder andere afhankelijk van de ruimte die er is. Met deze opbouw van een gevlinderde betonvloer met vloerverwarming is namelijk minimaal 9 centimeter vloer nodig. We adviseren je graag over welk isolatiemateriaal geschikt is voor jouw woonbetonvloer.
Welke isolatie gebruik je bij een gevlinderde betonvloer?

Waarom je betonvloer isoleren? Wanneer je geen isolatie gebruikt, straalt de vloerverwarming niet alleen warmte uit naar boven, maar ook naar beneden. Door te isoleren zorg je ervoor dat de warmte op de juiste plek terechtkomt. Je hoeft daardoor minder te stoken. Dat bespaart kosten en het is ook wel zo vriendelijk voor het milieu.

Bouwfolie, vloerverwarming en wapening

Als de isolatie op de constructievloer ligt, dekken we het af met bouwfolie. Op deze folie kunnen we vervolgens de vloerverwarmingsbuizen leggen. Op de vloerverwarming komen wapeningsnetten en dan kan het beton gestort worden!

Opbouw betonvloer met vloerverwarming bij constructievloer zonder isolatie:

 • Constructievloer
 • Isolatieplaten (EPS, XPS of PIR)
 • Bouwfolie
 • Afstandhouders
 • Vloerverwarming
 • Wapeningsnetten
 • Beton

De dikte van de gevlinderde betonvloer (gemeten vanaf de bouwfolie) moet in deze situatie minimaal 9 centimeter zijn.

Betonvloer storten en vlinderen, vloerverwarming in betonvloer

3. Er is nog geen constructievloer

Ben je bezig met een grote renovatie of wordt je huis nog gebouwd? Wanneer er geen constructievloer is, kun je ervoor kiezen dit samen te voegen met de woonbeton vloer. Hoe? Een gevlinderde betonvloer van minimaal 12 centimeter dik is een stevige constructievloer en woonvloer ineen! Je bespaart ruimte door de twee functies samen te voegen.

Maar hoe is de opbouw van een betonvloer met vloerverwarming in deze situatie? Het enige waar je zelf voor hoeft te zorgen is een stabiel zandbed op de juiste hoogte. Wij brengen vervolgens isolatiemateriaal en folie aan. Daarop komt de eerste wapening, vervolgens de vloerverwarming en dan nog eens wapening. Hierna kan het beton gestort worden. Ben je handig en wil je kosten besparen? Je kunt ook zelf voorbereidingen treffen, zoals het leggen van de isolatie.

Opbouw betonvloer met vloerverwarming bij geen constructievloer:

 • Zand
 • Isolatieplaten (EPS, XPS of PIR)
 • Bouwfolie
 • Afstandhouders
 • Wapeningsnetten
 • Vloerverwarming
 • Afstandhouders
 • Wapeningsnetten
 • Beton

In deze situatie storten we (gemeten vanaf de bouwfolie) minimaal 12 centimeter betonvloer.

Meer weten over opbouw betonvloer met vloerverwarming?

Hopelijk is het je duidelijk welke opbouw in jouw situatie van toepassing is. Heb je nog geen betonvloer uitgezocht? De koffie staat klaar in onze showroom! Maak van tevoren even een afspraak, dan zorgen we dat de juiste verkoopspecialist voor je klaarstaat. Heb je nog vragen? Bel of mail ook dan gerust!
Contact opnemen

Lakemondsestraat 13
4043 JC Opheusden
NEDERLAND

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur- 12.30 uur | 13.00 uur- 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur- 15.00 uur

Bezoek onze showroom altijd op afspraak. Dan is er altijd een specialist beschikbaar die u kan voorzien van de juiste informatie gebaseerd op uw woonwensen en situatie.