SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

terras beton gevlinderd

Een betonvloer buiten, waar moet je op letten?

Gevlinderde betonnen terrassen en gevlinderde betonnen opritten zijn perfect op maat, stijlvol én praktisch. Redenen genoeg om een betonvloer buiten te laten realiseren, toch? We kunnen ons voorstellen dat je helemaal enthousiast bent geworden als je foto’s hebt gezien van eerder gerealiseerde projecten met een gevlinderd betonnen terras. Maar waar moet je aan denken bij een betonvloer buiten?

betonvloer buiten, doorlopende betonvloer naar buiten, gevlinderd beton terras, betonvloer onder afdak

1. De ondergrond voor een betonvloer buiten

Een van de belangrijkste onderdelen om een betonvloer buiten te realiseren is de ondergrond. Zo ligt het bijvoorbeeld aan het grondsoort of er je moet onderheien voor een gevlinderd betonnen terras of oprit of niet. Bij zand en klei hoeft dit meestal niet, maar bij veen vaak weer wel. In de meeste gevallen is het zo dat wanneer de woning onderheid is, dit bij het terras of de oprit ook gedaan moet worden. Om zeker te weten of onderheien nodig is, moet je advies inwinnen bij een adviseur zoals bijvoorbeeld de architect of de constructeur die ook de woning heeft berekend.

Zorg ervoor dat er een stabiel, aangetrild zand- of puinbed van minimaal 10 centimeter ligt om een betonvloer buiten te realiseren. Het is het meest handig als dit zand- of puinbed al onder afschot ligt.

2. Afschot van een betonvloer buiten

Om de kans op plasvorming te verminderen of te voorkomen is goed afschot essentieel. Goed afschot voor een gevlinderd betonnen terras of oprit is 1,5 centimeter per strekkende meter.

3. De dikte voor een betonvloer buiten

Houd voor een betonvloer buiten rekening met een dikte van minimaal 15 centimeter voor een gevlinderd betonnen terras en minimaal 20 centimeter voor een gevlinderde betonnen oprit. Zo is de betonvloer sterk genoeg om het gewicht van bijvoorbeeld een veranda of auto’s te kunnen dragen en ook de vorst komt er met deze dikte niet zo snel onder.

4. Vorstrand

Officieel dient er bij een gevlinderd betonnen terras of een gevlinderde betonnen oprit een vorstrand geplaatst te worden tegen opvriezen. In de praktijk wordt dit echter zelden toegepast omdat het kostenplaatje erg hoog is en de strenge winters in de meeste gevallen uitblijven.

5. Kleuren

Een betonvloer buiten kun je naar wens op kleur laten brengen. Veelgebruikte kleuren zijn basisgrijs, basisgrijs gemengd met zandkleur, middengrijs, donkergrijs of een combinatie van middengrijs en donkergrijs.

Een wit of lichtgrijs terras of oprit raden wij niet aan. Dit komt omdat deze lichte kleuren heel snel het zonlicht weerkaatsen.

Ook zwart of antraciet zijn niet de meest ideale kleuren voor buiten. Donkere kleuren warmen namelijk erg snel op en worden en blijven ook ontzettend warm.

terras van beton

6. Prijsopbouw

Om een goede prijs voor een betonvloer voor buiten te bepalen is het goed om met een aantal zaken rekening te houden:

  • Wij werken met een minimum ordertarief gebaseerd op 65 m²
  • Wil jij een terras met een dikte van 15 centimeter of een oprit van 20 centimeter?
  • De toevoeging van kleurpigment en het impregneren berekenen we apart;
  • Houd je ook rekening met het stellen- en het verwijderen van bekisting? Wij berekenen dit per m¹, maar je kunt dit ook onderbrengen bij de hovenier of zelf uitvoeren.

Lees ook: de 5 voordelen van een gevlinderd betonnen terras

Wil jij een betonvloer buiten?

Wil jij meer advies inwinnen over een betonvloer buiten of een prijsvoorstel ontvangen? Maak eens een afspraak voor een bezoek in onze showroom. Je bent van harte welkom! Een van onze adviseurs geeft graag antwoord op al je vragen en kijkt graag naar de mogelijkheden voor in jouw situatie. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.