SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Vloerverwarming in uw woonbetonvloer

Waarom kiest u voor vloerverwarming in uw betonvloer?

Beton is een dicht product wat u kunt vergelijken met natuursteen. Hierdoor geeft de vloer warmte gemakkelijk af.
De betonvloer heeft een strakke, industriële en tijdloze uitstraling. Zo wordt het nuttige ook nog eens gecombineerd met het aangename.
Door speciale hulp- en vloeistoffen toe te voegen aan de betonmix wordt deze nog dichter qua structuur. Zo geeft de betonvloer nóg beter zijn warmte af en wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de vloeroppervlakte.

Scheurvorming

De kans op scheurvorming is altijd aanwezig. Dit komt omdat beton niet elastisch is, maar beton in combinatie met vloerverwarming wel werkt. Het toevoegen van water vervangende producten in de betonmix zorgt er voor dat de betonvloer elastischer is en daardoor minder snel scheurt.

Hieronder leggen wij u de verschillen uit tussen de zandcementdekvloer, de betonvloer en de energiezuinige betonvloer.

Zandcementdekvloer

De naam zegt het al. De combinatie van zand en cement zorgen voor een poreus en luchtig mengsel die als ondervloer gebruikt wordt. Door het poreuze mengsel is er veel stilstaande lucht aanwezig in de vloer. Stilstaande lucht geeft een isolerende werking. Daarom moet de vloerverwarming extra haar best doen om uw vloer en woning te verwarmen. De aanvoertemperatuur van de vloerverwarming ligt tussen de 30° en 50°.

Basis betonvloer

De grondstoffen in de basis betonvloer zijn zand, grind, cement en water. Tijdens het drogingsproces verdampt het water uit deze mix. Door dit verlies is er 80% kans op scheurvorming. De basis betonvloer bevat van origine nog steeds kleine gaatjes oftewel stilstaande lucht. De hoeveelheid is al veel minder dan in de zandcementdekvloer. De aanvoertemperatuur van de vloerverwarming ligt tussen de 25° en 35°.

Energiezuinige betonvloer

De energiezuinige betonvloer bestaat uit zand, grind en cement. Deze grondstoffen worden gemengd met zeer fijne hulpstoffen. Vervolgens worden de vloeistoffen toegevoegd die de warmte extra geleiden in de vloer. Daarna water vervangers die zorgen ervoor dat er minder krimp in de betonvloer ontstaat. Deze producten worden zorgvuldig gemengd. Er is dan al vloeibaarheid in de beton. Zonder water geeft cement niet de juiste reactie daarom wordt er als laatste nog water toegevoegd. In verhouding met de basis betonvloer is dit ca. 50% minder. Hierdoor neemt de kans op scheurvorming sterk af. Deze samenstelling zorgt voor een hoogwaardig product. Qua sterkte kan er in theorie na een week een auto op. De basis betonvloer is na vier weken op dezelfde sterkte. Een bijkomend voordeel is dat er minder vocht verdampt tijdens het droogproces. Dit is bevorderlijk voor uw bouwperiode. De aanvoertemperatuur van de vloerverwarming ligt tussen de 20° en 30°.

Bovengenoemde temperaturen worden beïnvloed door uw type vloerverwarmingssysteem en de isolatiewaarde van de ruimte.

Vloeropbouw

De vloeropbouw bestaat in de meeste gevallen uit: eerst een constructievloer. Deze vloer moet vervolgens bedekt worden met een dik warmtewerend folie. Zo komt de gevlinderde betonvloer los te liggen van de constructievloer. Een zogenoemde zwevende vloer. Op de folie wordt krimpwapening aangebracht waar de vloerverwarmingsslangen op vastgemaakt worden. Er zijn ook systemen waarbij de vloerverwarming in een noppenplaat geklikt wordt. Bovenop de vloerverwarmingsslangen wordt de wapening voor de betonvloer geplaatst. De minimale dikte voor de gevlinderde betonvloer, ook voor een goede warmteafgifte, ligt tussen de 7 cm en de 10 cm.

Voordelen van vloerverwarming

• Vloerverwarming is de meest energiezuinige verwarming die momenteel verkrijgbaar is. Dit betekent een lager energiegebruik voor uw woning.
• Vloerverwarming in uw betonvloer zorgt ervoor dat uw ruimte/- vloer geleidelijk en gelijkmatig verwarmd wordt. Dit voelt comfortabel aan en geeft het resultaat van heerlijk warme voeten.
• Vloerverwarming in uw betonvloer als hoofdverwarming zorgt ervoor dat u geen radiatoren meer nodig heeft. Dit zorgt voor ruimte besparing.
• Vloerverwarming zorgt ervoor dat uw luchtkwaliteit beter wordt. Dit komt omdat er na genoeg geen luchtverplaatsing is, maar er juist stralingswarmte wordt afgegeven. Daarom heeft u minder rond dwarrelend stof als resultaat. En dat is beter voor uw gezondheid.