SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

In verband met onze BHV training zijn wij op vrijdag 25 november de hele dag gesloten! ×

Beton isolatie

De keuze is gemaakt! U kiest voor een gevlinderde woonbeton vloer in uw woning. De uitstraling en gebruiksvriendelijkheid is in combinatie met de natuurlijke look de perfecte keuze. Maar heeft u ook nagedacht over de voorbereidingen van uw woonbeton vloer en dan specifiek over de isolatie? Op deze pagina vertellen wij u hier alles over. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Het toepassen van beton isolatie

We passen isolatie toe om onnodig warmteverlies te voorkomen. Als u een gevlinderde woonbeton vloer niet isoleert gaat er veel warmte en energie verloren. De warmte vloeit dan weg onder uw woonbeton vloer, terwijl warmte juist naar boven toe uit moet stralen. Zeker bij een woonbeton vloer is dit erg belangrijk. Als u geen beton isolatie aanbrengt voelt uw woonbeton vloer kouder aan.

Beton isolatie in combinatie met vloerverwarming

Met isolatie én vloerverwarming in uw woning creëert u de meest ideale situatie qua warmte. Een gevlinderde woonbeton vloer is een goede geleider voor warmte. Na het aanbrengen van beton isolatie stijgt de warmte van de vloerverwarming nog beter op. Daardoor komt deze terecht in de woonbeton vloer. Vervolgens is hiervan een constante, aangename temperatuur het gevolg.
De vloerverwarming wordt veelal als hoofdverwarming gebruikt. Wel is het hierbij belangrijk dat de warmte afgifte in uw woning goed berekend wordt.

Toepasbaarheid van beton isolatie

Om er achter te komen welk type en welke hoeveelheid isolatie u toe moet passen dient u de isolatiewaarde, ook wel de rc- waarde, te berekenen. De rc- waarde is de warmteweerstand van in dit geval een vloerconstructie. Vervolgens zal uw aannemer, bouwbegeleider of constructeur doorgaans de rc- waarde berekenen. Ook zijn er online diverse calculators te vinden. Bijvoorbeeld de rekentool kunt u de rc- waarde zelf berekenen.

Rekentool

Welke materialen zijn toepasbaar als beton isolatie?

De twee meest voorkomende materialen welke toegepast worden als isolatie zijn EPS isolatieplaten en XPS isolatieplaten. Een meer gangbare benaming hiervoor is tempex isolatieplaten.
EPS isolatieplaten worden over het algemeen het meest toegepast omwille van de prijs/ kwaliteit verhouding. XPS isolatieplaten zijn in verhouding duurder dan EPS isolatieplaten, maar bieden een nog hogere isolatiewaarde. Door de hoge drukvastheid zijn EPS en XPS isolatie goed beloopbaar en zeer geschikt als vloerisolatie voor gevlinderde woonbeton vloeren.

Lees ook: Welke vloerisolatie gebruik je bij een gevlinderde betonvloer?

Vloeropbouw bij een vloer met isolatie

Als wij uw gevlinderde woonbeton vloer op isolatie aanbrengen, dan storten wij minimaal 9 centimeter. De reden hiervan is om het risico op scheurvorming zoveel mogelijk te beperken. De opbouw van een woonbeton vloer waarbij we beton isolatie toepassen is als volgt:

1. Zandbed (dikte betonvloer 12 centimeter) of constructievloer (dikte betonvloer 9 centimeter)
2. Leidingwerk zoals waterleidingen, elektra en afvoerleidingen
3. Eventueel dichtsmeren van ingefreesd leidingwerk
4. Beton isolatie
5. Folie aanbrengen op de isolatie (bij voorkeur reflectiefolie)
6. Vloerverwarming
7. Wapeningsnetten
8. Woonbeton vloer

Voordelen door het toepassen van beton isolatie

  • Door het toepassen van beton isolatie is een van de grootste voordelen een (grote) besparing op je energie rekening
  • Isolatie zorgt ervoor dat uw vloer beter op temperatuur blijft
  • Recyclebaar
  • Een goede afsluiting om tocht te voorkomen
  • Subsidies en premies beschikbaar via gemeente en/of overheid
  • Minder vocht in uw woning
  • Minder stofvorming in uw woning
  • Uw woning blijft in de zomer langer koel
  • Blijvende hoge isolatiewaarde
  • Door hoge drukvastheid geschikt voor hoge belasting

Meer informatie over isolatie in combinatie met een gevlinderde woonbeton vloer?

Contact opnemen

Ons meest recente werk

Actuele prijzen

Zoals u begrijpt, zijn ook in onze branche de prijzen op dit moment variabel. Neem contact met ons op voor onze actuele prijzen.