SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Yes! Onze showroom is op afspraak weer geopend! Maak nu uw afspraak om onze showroom te bezoeken. Ontvangt u liever meer informatie door middel van een videogesprek? Geen probleem, ook via die weg staan wij nog steeds voor u klaar! ×

betonvloer in omgebouwde school, badkamer

Een betonvloer in de badkamer, waar moet je op letten?

Overweeg jij een gevlinderde betonvloer in huis? En wil je deze vloer maar al te graag ook doorleggen in de badkamer om zo overal dezelfde vloer te creëren? Begrijpelijk! Het geeft een ruimtelijk effect, is eenvoudig in het onderhoud en het is natuurlijk een prachtige vloer! Gelukkig kun je de gevlinderde betonvloer ook doorleggen in de badkamer. Maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. In deze blog vertellen we je graag meer over deze aandachtspunten.

betonvloer badkamer, Gevlinderde woonbeton vloer

De dichtheid van de betonvloer in de badkamer

Na het storten en vlinderen is de betonvloer voor ongeveer 80% vuil- en vloeistofafstotend. In de hele woning adviseren wij om de betonvloer te impregneren, maar in de badkamer moet de betonvloer geïmpregneerd worden. Door het impregneren van de betonvloer verhoog je de dichtheid en is de betonvloer eenvoudiger te onderhouden.

Douchedrain in de betonvloer

Als je ervoor kiest om de betonvloer door te leggen in de badkamer, betekent dit natuurlijk ook dat de douchedrain in de betonvloer komt. Daarom zijn er een aantal aandachtspunten wat betreft de douchedrain. Zo moet het een douchedrain zijn zonder plastic flap of kimband. En de flens moet minimaal 2 centimeter onder de bovenkant van drain bevestigd zijn. Daarnaast moet het een douchedrain zijn met een onder-uitloop in plaats van een zij-uitloop. Dit is belangrijk omdat je met een zij-uitloop een verhoogde kans hebt op scheurvorming.

Tussen de wand en de douchedrain is minimaal 10 centimeter betonvloer vereist om een goede afwerking te kunnen realiseren. Je kunt ook kiezen voor een muurdrain. Een muurdrain komt strak tegen de wand, dan komt er helemaal geen beton tussen. Dat klinkt logisch toch?

Het afschot van de betonvloer in de badkamer

Om te zorgen voor een goede afwatering in het douchegedeelte is afschot een onmisbaar onderdeel. Het afschot van de betonvloer in het douchegedeelte van de badkamer is 1,5 centimeter per strekkende meter. Om de betonvloer in de badkamer vlak te maken en de betonvloer in het douchegedeelte onder afschot is een afscheiding van groot belang. Vaak staat er een wand als afscheiding, maar als dat niet het geval is dan moet er een profiel of hoeklijn gesteld worden.

woonbeton in badkamer, badkamer met woonbeton

De aansluiting tussen de betonvloer en de wand

Een van de belangrijkste punten is de waterdichtheid tussen de betonvloer en de wand in de badkamer. Om deze waterdichtheid te creëren is het noodzakelijk om eerst de betonvloer aan te brengen en daarna de wandbekleding zoals bijvoorbeeld beton ciré of tegels.

Hoe krijgt je deze aansluiting waterdicht? Bij het maken van een betonvloer stellen we foamband langs de wanden zodat de betonvloer kan uitzetten en krimpen. Hieronder volgt het stappenplan voor de waterdichte aansluiting.

  1. Snijd de foamband verdiept weg;
  2. Breng zo’n 2 centimeter onder de vloeroppervlakte de eerste kitnaad aan. Wij adviseren bijvoorbeeld een Shellkit voor nog meer zekerheid. Een Shellkit zet namelijk uit op het moment dat er toch vocht komt;
  3. Plaats de wandbekleding op de muur;
  4. Breng een tweede kitnaad aan, aan de oppervlakte tussen de betonvloer en de wand.

De kitwerkzaamheden voer je uit na het impregneren van de betonvloer in de badkamer. Wij adviseren een transparant-grijze kit zodat de kitnaad het minst opvalt.

Lees ook: 6x inspiratie: betonlook badkamer

Onderhoud betonvloer in de badkamer

Een betonvloer in de badkamer is eenvoudig in onderhoud, maar heeft zeker wel onderhoud nodig om in optimale conditie te blijven. Regelmatig stofzuigen en minimaal één keer per week dweilen is erg belangrijk. Het reinigen van de betonvloer doe je het beste met beton reinigingsmiddel en het beschermen en onderhouden met ons impregneermiddel.

Wil jij een betonvloer in de badkamer?

Wil jij een betonvloer laten realiseren? Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen in onze showroom. Wil je liever vooraf meer informatie ontvangen? Vul dan ons offerteformulier in. Zien we je snel?

betonvloer badkamer, badkamer betonvloer, betonnen vloer badkamer