SLUITEN ×

100% kwaliteitsproducten van beton en betonlook

Opbouw geïsoleerde betonvloer op zand

Wat een geluk als u een prachtig, oud en karakteristiek huis hebt. Jaren ‘50 of misschien nog wel ouder, jaren ’30. Het favoriete type woning onder huizenzoekers. Maar als u zo’n huis in bezit heeft staan er vaak wel wat verbouwingen op het lijstje. De vloer is er één van. Op deze pagina nemen we u mee van oude houten vloer met kruipruimte naar een geïsoleerde betonvloer op zand.

Showroom

Showroom
zien, voelen en vergelijken

Gratis kleuradvies

Gratis kleuradvies
voor uw droomvloer

Kwaliteitsproducten

Kwaliteitsproducten
100% gegarandeerd

Gratis adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
voor de juiste keuze

PRIJSINDICATIE?

Wij realiseren graag uw droomvloer vanaf 75 m². Laat uw gegevens achter en ontvang een prijsindicatie en aanvullende informatie.

Waarom hout vervangen door opbouw met een geïsoleerde betonvloer op zand?

Uw houten vloer met kruipruimte vervangen door een betonvloer met isolatie heeft veel voordelen. Zo zijn vochtproblemen, doorbuigen en houtrot voorgoed verleden tijd. Maar u kunt ook meteen vloerverwarming aanbrengen waardoor radiatoren overbodig worden. En uw energierekening gaat omlaag doordat u minder warm hoeft te stoken. En de waarde van uw woning stijgt. Redenen genoeg om de verbouwing van de vloer niet te lang uit te stellen toch?

Lees ook: 5 redenen om te kiezen voor een geïsoleerde betonvloer

opbouw geïsoleerde betonvloer op zand, beton schoonmaken, Gevlinderde woonbeton vloer in Eindhoven

Stappenplan en opbouw geïsoleerde betonvloer op zand

Stap 1: Houten vloer verwijderen

Natuurlijk begint met u met het verwijderen van de huidige vloer, de houten planken en de liggers. Vaak moeten de liggers doorgezaagd worden voordat u ze kunt verwijderen. Na het verwijderen van de houten vloer begint u aan de opbouw voor de geïsoleerde betonvloer.

Stap 2: Zandbed afgraven of opvullen

Na het verwijderen van de houten vloer brengt u het zandbed op orde. Voor de juiste hoogte moet er vaak afgegraven of opgevuld worden. Daarna is het belangrijk dat het zandbed verdicht en aangetrild wordt.

Het verwijderen van de houten vloer en het in orde maken van het zandbed doen wij niet. Vanaf het zandbed kunt u voor de verdere opbouw bij ons terecht. Zo heeft u één aanspreekpunt voor de isolatie, het leggen van de vloerverwarming en het storten en vlinderen de betonvloer. Alles onder één dak, net zo fijn.

Stap 3: Isolatie aanbrengen

Als het zandbed op de goede hoogte ligt kan de isolatie erop. EPS-isolatie is de meest gebruikte isolatie. EPS-isolatie wordt ook wel tempex, airpop of piepschuim genoemd. Wilt u meer weten over verschillende soorten vloerisolatie? Lees dan deze blog: ‘welke vloerisolatie gebruik je bij een gevlinderde vloer?

Stap 4: Folie

Op de isolatie brengen we folie aan. Dit doen we om de betonvloer los te leggen en om te voorkomen dat er bijvoorbeeld piepschuimbolletjes gaan drijven in de betonvloer. Dit mag een bouwfolie zijn. Er wordt ook geregeld reflectiefolie gebruikt, maar dit heeft geen meerwaarde op isolatie.

Stap 5: Onder-wapening op supporters

Na het aanbrengen van de folie, leggen we de onder-wapening. Deze onder-wapening leggen we op supporters, oftewel afstandhouders. Dit doen we zodat de vloerverwarming hoger in de vloer komt te liggen.

We spreken over een onder-wapening en een boven-wapening omdat we in deze vloeropbouw een dubbele wapening gebruiken.

Stap 6: Vloerverwarming

Op de onder-wapening bindt onze installateur de vloerverwarming. Bij vloerverwarming in een betonvloer worden de slangen om de 10 centimeter gelegd. Meer weten over vloerverwarming in een betonvloer? Klik hier.

Stap 7: Boven-wapening

De boven-wapening binden we weer op de vloerverwarming. Op deze manier is er als het ware een soort sandwich van wapening, vloerverwarming, wapening. Als we bij u de boven-wapening leggen plakken we ook de wanden en dergelijke af en zetten we de randisolatie. Zo is alles goed voorbereid voor we de betonvloer storten en afwerken.

Stap 8: Storten en vlinderden betonvloer

En dan kan, als kers op de taart, de betonvloer gestort en gevlinderd worden. Omdat er nog geen constructieve vloer aanwezig is, storten we de betonvloer met een minimale dikte van 12 centimeter. Zo krijgt u een constructie- en leefvloer in één.

Na het storten en vlinderen van uw betonvloer mag u uw betonvloer afdekken met stucloper om andere werkzaamheden te hervatten. Lees hiervoor onze blog: ‘hoe dek ik mijn betonvloer af met stucloper?

betonvloer impregneren, gevlinderde woonbeton vloer woonkamer, betonvloer woonkamer, woonbeton woonkamer, woonkamer, woonkamerinspiratie

Meer weten over de opbouw van een geïsoleerde betonvloer op zand?

Bent u klaar om uw houten vloer te vervangen door een geïsoleerde betonvloer? Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek bij ons in de showroom. Neem contact met ons op om de afspraak in te plannen. De koffie staat klaar!
Afspraak maken

Ons meest recente werk

Actuele prijzen

Zoals u begrijpt, zijn ook in onze branche de prijzen op dit moment variabel. Neem contact met ons op voor onze actuele prijzen.